VIDEO Cea mai luminoasă stea, dezvăluită de NASA. Ce știm acum despre Eta Carinae

de: Iulia Kelt
29 09. 2023

Douăzeci de ani de observații la Observatorul de raze X Chandra au dus la realizarea un film cu Eta Carinae.

Filmul urmărește efectele ulterioare ale unei explozii gigant.

Vezi și: Oamenii de știință sunt șocați de luminile misterioase de pe planeta Venus: ce au descoperit aceștia

Cele mai luminoase stele detectate de om

La mijlocul secolului al XIX-lea, clasamentul celor mai strălucitoare stele a fost răsturnat de Eta Carinae care a ajuns pe locul doi, imediat după Sirius.

Lumea nu mai văzuse nimic asemănător de la supernova Kepler, din 1604, iar Eta Carinae a rămas strălucitoare mult mai mult timp.

Steaua cu pricina este acum învăluită în praful aruncat de acel eveniment cosmic, frustrând astronomii în încercarea lor de a înțelege ce s-a întâmplat, însă instrumentele care funcționează în alte părți ale spectrului, cum ar fi razele X, au mai mult succes în zilele noastre.

Praful nu a fost singurul lucru care a împiedicat studierea stelei Eta Carinae. Aceasta se află atât de departe înspre sud încât niciunul dintre cele mai mari telescoape ale epocii nu a putut-o observa.

Abia în ultimele decenii, când au fost construite instrumente de profil în Munții Anzi, iar telescoapele spațiale au devenit capabile să vadă întregul cer, astronomii au început recupereze timpul pierdut.

Vezi și: NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

Eta Carinae, formată din două stele gigant

Eta Carinae este, de fapt, formată din două stele mari. Cea mai mică are o masă în jur de 30-80 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Aceasta o face printre cele mai masive stele din regiunea noastră a galaxiei, dar acum 200 de ani era și mai mare. Așa-numita „Marea Erupție”, care a produs luminozitatea suplimentară, a emis între 10 și 45 de ori masa Soarelui.

Chiar dacă Chandra nu are rezoluția de a vedea cele două stele separat, inelul distorsionat de emisii de raze X pe care îl poate detecta le-a oferit astronomilor o mulțime de perspective asupra comportamentului.

Aceste observații arată că materialul aruncat în „Marea Erupție” se extinde cu o viteză fenomenală de 7 milioane de kilometri pe oră. La această viteză, ar ajunge de la Soare la Pământ în mai puțin de o zi.

Norul de material din jurul Eta Carinae, aruncat în „Marea Erupție” este cunoscut sub numele de Nebuloasa Homunculus.

Primele telescoape cu raze X au dezvăluit un inel strălucitor de surse în interiorul acestuia. Cu toate acestea, abia acum astronomii au detectat un înveliș secundar de trei ori mai mare, care produce raze X.

Vezi și: Asteroidul lovit de NASA în 2022 se comportă ciudat. Ce se întâmplă cu Dimorphos, descoperirea făcută de un grup de elevi de liceu