24 sept. 2023 | 08:18

Oamenii de știință sunt șocați de luminile misterioase de pe planeta Venus: ce au descoperit aceștia

ACTUALITATE
Oamenii de știință sunt șocați de luminile misterioase de pe planeta Venus: ce au descoperit aceștia

Luminile intermitente misterioase de pe Venus, despre care oamenii de știință credeau inițial că sunt de la fulgere, ar putea fi cu totul altceva.

După cum este detaliat într-un studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Planets, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona au sugerat că fulgerele detectate în timpul misiunilor către Venus ar putea să nu fie cauzate de fulgere, așa cum au postulat unii oameni de știință, ci ar putea fi zeci de mii de meteori arzând în atmosfera sa ultra fierbinte.

Ce sunt, de fapt, luminile de pe Venus

Misiunile efectuate de Europa, SUA și fosta Uniune Sovietică au detectat toate semnale despre care se credea că sunt fulgere. Misiunile ulterioare, cum ar fi sonda Cassini de la NASA, însă, „au căutat, dar nu au reușit să găsească semnale radio de la fulgere”, potrivit noii lucrări, care i-a lăsat nedumeriți pe oamenii de știință.

Deși „artiștilor care descriu atmosfera lui Venus le place să includă fulgere pentru a sublinia mediul său infernal”, pare puțin probabil, susțin oamenii de știință de la ASU, că fulgerul este vinovatul din spatele observațiilor ciudate de lumină care vin de pe planetă.

Asta pentru că, printre alte motive, norii săi sunt formați aproape în întregime din acid sulfuric, mai degrabă decât din vapori de apă – un ingredient necesar pentru ca fulgerul să se formeze cel puțin aici pe Pământ.

În schimb, acele semnale pot indica faptul că meteorii ard în atmosfera „infernală” a planetei, o descoperire care subliniază cât de puține știm despre misteriosul gigant stâncos.

Folosind date de la Observatorul Steward al ASU și de la orbiterul Akatsuki Venus din Japonia, echipa a descoperit că au fost înregistrate între 10.000 și 100.000 de fulgerări pe an care ar putea corespunde globului de foc de meteoriți. În timp ce acest număr pare îngrozitor de mare în raport cu standardele Pământului, cercetătorii au observat că ar exista mult mai mulți meteori care se apropie de atmosfera lui Venus decât de a noastră, deoarece este mai aproape de Soare.