Victoria ANAF în fața românilor, confirmată oficial: milioane de lei strânse în câteva luni și totul pleacă de la bacșișul din HoReCa

de: Alexandru Puiu
20 03. 2023

Autoritățile române încep să facă o treabă din ce în ce mai bună în a aduce bani la bugetul de stat, în frunte cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. Cu modificările legislative din ultimul an, dar și datorită implementării unor controale semnificativ mai agresive pe mai multe fronturi, banii strânși din taxe, impozite și sancțiuni nu au fost niciodată mai mulți.

De această dată, au fost confirmate beneficiile fiscalizării bacșișului, o măsură care a generat numeroase controverse în spațiul public, în contextul în care mulți români au fost încântați de posibilitate de o oferi ”tips” cu cardul, în timp ce alții au refuzat să o mai facă tocmai pentru a nu băgat mai mulți bani în buzunarul statului. În orice caz, de la începutul acestui an, de când a intrat în vigoare măsura cu pricina, s-au încasat bacșișuri oficiale în valoare de 11 milioane de lei, iar 10% din această sumă, sub formă de impozit, a intrat în buzunarul statului român.

Românii și bacșișul cu cardul

Mulți patroni sunt foarte încântați de posibilitatea a încasa bacșiș cu cardul, având în vedere că, mai ales în marile orașe, mulți clienți nu mai umblă cu numerar în buzunar și ajungeau în situația de a nu putea lăsa bacșiș, până la implementarea noii legi.

”A crescut mult ponderea de bacșiș cu cardul, la prima vedere e un ajutor pentru că de multe ori clienții nu aveau cash cu ei, nu puteau să lase bacșiș, e un beneficiu clar la prima vedere. În același timp minusul este impozitarea, dar pentru că oamenii plătesc cu cardul poate lasă mai mult bacșiș sau mai mulți oameni lasă bacșis decât lăsau înainte. Aș spune că 20 30 la sută a rămas cash restul pe card, mulți clienţi au fost bucuroși când au aflat că pot lăsa cu cardul”, a declarat un manager de restaurant pentru Știrile ProTV.

Un lucru este însă sigur, în 2023 se estimează o cifră de afaceri de 6,5 miliarde euro pentru industria ospitalității, iar pe un bacșiș mediu în piață de 3% care ajunge să fie impozitat cu 10%, discutăm de aproximativ 19 milioane de euro în plus la bugetul de stat.

Revenind însă la cele 11 milioane de lei menționate în introducere, poziția patronatelor din HoReCa este următoarea. ”Pare o cifră interesantă. Sunt convins că raportat la cifra pe care am previzionat-o noi pentru tot anul 2023 o să ajungem la nişte cifre frumoase care vor fi taxate, taxa pe care statul român o să o perceapă, cei 10 la sută, pe acest bacșiș, sunt nişte bănuți. Sm putea noi HORECA am putea să facem unul sau două spitale annual. Undeva la 50 la sută din total bacșiș încasat e încasat astăzi card, un lucru senzațional de bun”, a declarat un purtător de cuvânt HORA.

Este important de reținut că, cel puțin momentan, bacșișul nu face subiectul unor controale în HoReCa, pe de altă parte, dacă un angajat sau un client face plânge la ANAF împotriva unui local, inspectorii sunt obligați să intervină și eventual, să aplice sancțiuni în conformitate cu litera legii.