Vești proaste pentru cei care iubesc mâncarea prăjită: cartofii prăjiți nu sunt doar dăunători sănătății fizice, ci și bunăstării tale mentale, potrivit unor noi cercetări

de: Ozana Mazilu
06 05. 2023

Într-un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipă de cercetători a descoperit o legătură între consumul de cartofi prăjiți și starea de anxietate sau depresie, după ce a analizat datele colectate de la peste 140.000 de oameni care consumă alimente prăjite, pe parcursul a 11 ani.

Acest lucru înseamnă că ar trebui să tăiem complet cartofii prăjiți din dieta noastră? Probabil că nu. Rezultatele sunt încă preliminare, iar legăturile exacte dintre cele două nu sunt încă pe deplin înțelese. Dar cercetătorii sugerează că alimentele prăjite pot avea un impact negativ asupra sănătății tale mintale.

Mâncarea prăjită ar da depresie

Datele – care provin de la UK Biobank, o bază de date la scară largă care conține informații despre sănătate de la jumătate de milion de participanți din Regatul Unit – au fost analizate de cercetători din Hangzhou, China, care au descoperit că consumul de cartofi prăjiți a fost asociat cu o creștere de 12% a riscul de anxietate și o creștere cu 7% a riscului de depresie.

Astfel, teoria cercetătorilor este că efectul s-ar putea datora acrilamidei, o substanță chimică ce este creată în timpul procesului de prăjire. Oamenii de știință au scris că peștele-zebră expus la substanța chimică a prezentat ceea ce ar putea fi versiunea de pește a depresiei și anxietății: ascunderea în colțurile întunecate, reticența de a-și explora rezervoarele și retragerea de la socializare.

Așadar, deși aceste descoperiri sunt intrigante, nu sunt complet verificate. În primul rând, peștii zebra sunt organisme extrem de diferite de oameni. În plus, ca întotdeauna, este important să ne amintim că corelația nu implică cauzalitate.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a declarat David Katz, specialist în medicina stilului de viață din Connecticut, pentru CNN.