Vestea zilei direct de la BNR: dobânzile la credite stau „în mâna” lui Isărescu, iar șeful a luat deja decizia

de: Alexandru Puiu
09 08. 2023

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, tocmai a vorbit despre ce se va întâmpla pe piața dobânzilor, date fiind condițiile economice actuale.

Informația le este utilă românilor care au de rambursat credite în lei cu dobândă variabilă. În cazul acestor tipuri de împrumuturi, deciziile adoptate de BNR pe piața monetară sunt vitale.

Atunci când BNR majorează dobânda de politică monetară, băncile comerciale, precum Banca Transilvania, IG, Raiffeisen, Libra sau BRD, preiau semnalul negativ și scumpesc și ele banii. Adică dobânzile lor pentru creditele acordate clienților sunt majorate și adesea se aplică și condiții mai dure pentru împrumuturile noi.

Asta s-a întâmplat la noi în ultimul an, iar totul s-a datorat inflației. Deciziile dure ale BNR pe piața monetară vin ca un răspuns al instituției la inflația agresivă. Majorarea dobânzilor este o armă pe care BNR o are în fața valului de scumpiri.

Ei bine, din fericire se pare că procesul urmează să se inverseze. Inflația dă semne de scădere și sunt perspective bune pentru românii care au de rambursat credite cu dobândă variabilă.

Decizie de ultimă oră privind dobânzile la bănci

Conform explicațiilor proaspăt oferite de guvernatorul Mugur Isărescu, “Vom coborî dobânzile în măsura în care vedem că inflația vine în mod clar în jos sub rata de politică monetară”.

„Ne menținem pe cea mai bună poziție la nivel regional din perspectiva ratei inflației, la variația anuală. Sunt opt țări cu inflație mai mare. Dezinflația a fost mai puternică în țările baltice, în Croația și Bulgaria”, a mai spus guvernatorul.

Cu alte cuvinte, totul depinde de inflație, iar cifrele arată bine. Într-un raport recent al BNR, se estimează că inflația din România va coborî sub pragul de 10 puncte procentuale, chiar la începutul celui de-al treilea trimestru al anului curent.

Prin urmare, până la finele anului sunt șanse mari ca dobânzile să fie micșorate, ceea ce înseamnă că ratele la bănci ar putea scădea simțitor – nivelul depinde de cât de mult va decide BNR să ieftinească dobânda de politică monetară, pe care săptămâna aceasta a decis s-o mențină la nivelul de 7% pe an.