Ungaria lui Viktor Orban blochează Uniunea Europeană. Refuzul care poate costa Ucraina 500 de milioane de euro

de: Dumitrescu Andrei
20 01. 2023

Ungaria refuză deblocarea a 500 de milioane de euro destinate ajutorului militar pentru Ucraina.

Trei diplomați din diferite țări ale UE au confirmat pentru Euronews că Budapesta se opune până în prezent vetoului la deblocarea banilor din mecanismul Fondului european pentru pace (EPF).

Una dintre surse a descris acest lucru drept o „încălcare a unui acord între domni” și „o încercare de a submina unitatea UE”.

Discuțiile din cadrul grupului de lucru sunt încă în curs de desfășurare, a declarat unul dintre diplomați pentru Euronews, iar acum se așteaptă ca problema să fie discutată de miniștrii de externe la următoarea lor reuniune de luni.

Întrucât este vorba despre o chestiune de politică externă, este necesară unanimitatea celor 27 de state membre pentru ca fondurile să fie deblocate.

Până în prezent, UE a vărsat 3,1 miliarde de euro pentru echipamente militare către Ucraina prin șase tranșe ale FPE – mai mult de jumătate din cele 5,5 miliarde de euro alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Lansat în 2021, EPF este un instrument prin care blocul comunitar furnizează echipamente și infrastructură forțelor armate ale partenerilor săi pentru a preveni conflictele, a construi pacea și a consolida securitatea internațională.

Miniștrii de externe au convenit luna trecută să realimenteze fondul cu încă 2 miliarde de euro pentru 2023, întrucât acesta a fost epuizat de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă la sfârșitul lunii februarie 2022.

Până în prezent, Budapesta și-a îndeplinit condițiile în cadrul FPE. Instrumentul extrabugetar este finanțat din contribuțiile statelor membre pe baza unei chei de repartiție a venitului național brut.

Ungaria s-a folosit de sancțiunile împotriva Rusiei

Cu toate acestea, conducerea țării a refuzat să furnizeze echipamente militare Ucrainei.

În plus, guvernul de la Budapesta nu permite altor membri ai UE sau NATO să folosească teritoriul ungar pentru a livra echipamentul în Ucraina vecină – deși este membră a celor două organizații.

De asemenea, a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, care trebuie, de asemenea, să fie aprobate în unanimitate de toate cele 27 de țări, și a folosit cu succes dreptul său de veto pentru a asigura scutiri semnificative.

De exemplu, embargoul UE asupra petrolului rusesc acoperă petrolul transportat pe mare și nu se aplică livrărilor prin conducte, de care depinde Budapesta.

De asemenea, luna trecută, Ungaria a blocat temporar aprobarea unui pachet de ajutor crucial de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, ridicându-și dreptul de veto numai după ce alte țări au fost de acord să reducă suma fondurilor UE înghețate în cadrul noului mecanism privind statul de drept.

Guvernul premierului Viktor Orban a semnat un nou acord cu gigantul rus al gazelor Gazprom, în pofida unui angajament al UE de a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, ceea ce privează Kremlinul de venituri vitale pentru a-și duce războiul.

Nu este clar în acest moment care este obiecția Ungariei față de eliberarea celei de-a șaptea tranșe din FPE.

Cu toate acestea, diplomații s-au arătat optimiști cu prudență că săptămâna viitoare s-ar putea ajunge la un acord la nivel ministerial.