Unde s-ar afla Grădina Edenului, de fapt. Ce ne spune Biblia, ce cred oamenii de știință VIDEO
Grădina Edenului este locul biblic adânc înrădăcinat în imaginația creștinismului și iudaismului. Totuși, se bazează acest loc pe o locație reală sau este doar figmentul imeginației unora?
Ce se spune în Biblie despre Grădina Edenului
În primul rând, cel mai probabil că ar trebui să abordăm această întrebare dintr-o perspectivă rațională. Este clar că Grădina Edenului este învăluită în simbolism și există multe aspecte ale poveștii care nu pot fi înțelese dintr-o perspectivă rațională.
Cu toate acestea, nu este lipsit de sens să presupunem că această grădină mitologică s-a bazat pe o locație reală, la un moment dat.Conform Bibliei, primii doi oameni de pe Pământ, Adam și Eva, ar fi populat acest paradis până când un șarpe șiret și un fruct interzis i-au adus la păcat.
În ceea ce privește locația grădinii, este descrisă în Geneza 2:10–14 astfel:
„Și un râu ieșea din Eden ca să ude grădina; și de acolo se împărțea în patru brațe”, continuându-se cu „Numele primului este Pison; acesta este râul care înconjoară tot pământul Havilah, unde este aur (…) Și numele celui de-al doilea râu este Gihon; același este cel care înconjoară tot pământul. Și numele celui de-al treilea râu este Tigru; acela este cel care merge spre estul Asiriei. Și al patrulea râu este Eufratul”.
Vezi și: Fraza din Biblie care se repetă de 365 de ori. Nici credincioşii adevăraţi nu au habar
Tigru și Eufrat, elemente esențiale în stabilirea locului exact
Cheia aici este că era situată în locul unde se întâlnesc patru râuri. Știm și două dintre aceste râuri astăzi: Tigru și Eufrat, care își au izvoarele în Turcia, curg prin Siria și Irak și se varsă în Golful Persic.
Totuși, nu este clar la ce se referă numele celorlalte două. De-a lungul secolelor, unii teologi au speculat că ar putea să se refere la Gange, din India, și Nil, din Egipt.
John Calvin, teolog din secolul al XVI-lea, cunoscut pentru rolul său în Reforma Protestantă, a scris: „Mulți cred că Pison și Gihon sunt Gangele și Nilul; însă eroarea acestor oameni este abundent refutată de distanța dintre pozițiile acestor râuri. Nu lipsesc persoanele care ajung până la Dunăre; de parcă, într-adevăr, locuința unui om s-ar întinde de la cea mai îndepărtată parte a Asiei până la extremitatea Europei”,
Totuși, bazându-ne pe menționarea Tigruului și Eufratului, putem presupune că Grădina Edenului a fost inspirată de o zonă din Iraq și Iran, unde aceste două râuri se întâlnesc aproape de Golful Persic.
Există un râu la granița dintre Iran și Iraq numit Shatt Al-Arab, care se formează la confluența râurilor Eufrat și Tigru.
Privind dintr-o perspectivă mai științifică, dacă presupunem că Grădina Edenului simbolizează originile oamenilor, atunci trebuie, cu siguranță, să ne îndreptăm atenția spre Africa.
Așa-numitul Leagăn al Omenirii poate fi găsit în Africa de Sud, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Johannesburg.
Acest sit găzduiește cea mai mare concentrație de rămășițe ancestrale umane din lume. Printre miile de fosile găsite aici, cercetătorii au descoperit rămășițele Australopithecus, o specie timpurie umano-simiană.
Vezi și: Secretele din Biblie. Texte ascunse și povești controversate