Unde este Grădina Edenului, conform oamenilor de știință
Grădina Edenului este locul biblic care este adânc înrădăcinat în imaginația creștinismului și iudaismului, dar s-a bazat pe o locație reală? Și dacă da, unde? Dacă luăm descrierea Bibliei, putem specula că Grădina Edenului este situată undeva lângă Irak și Iran, în jurul Golfului Persic.
În primul rând: abordăm această întrebare dintr-un punct de vedere rațional. Este clar că Grădina Edenului este plină de simbolism și există multe aspecte ale poveștii care nu sunt posibil de înțeles dintr-o poziție rațională (dovada șerpilor vorbitori, de exemplu).
Acestea fiind spuse, nu este nerezonabil să presupunem că această grădină mitologică s-a bazat pe o locație reală.
Se spune că locația Edenului este locul unde oamenii au fost creați pentru prima dată. Primii doi oameni, Adam și Eva, au cutreierat nevinovat acest paradis până când un șarpe ascuns și un fruct interzis i-au pus pe ei (și, prin urmare, întreaga umanitate) în necazuri.
În ceea ce privește locația grădinii, este descrisă în Geneza 2:10–14 astfel: „Și un râu a ieșit din Eden pentru a uda grădina”. Continuă: „Numele celui dintâi este Pișon; aceasta este cea care înconjoară toată țara Havila, unde este aur; și aurul din țara aceea este bun; există bedeliu și piatra de onix. Și numele celui de-al doilea râu este Ghihon; aceeași este aceea care înconjoară toată țara lui Cuș. Și numele celui de-al treilea râu este Tigru; aceasta este cea care merge spre răsărit de Assur. Iar al patrulea râu este Eufratul”.
Cheia aici este că a fost situată acolo unde patru râuri se întâlnesc. Cunoaștem și astăzi două dintre aceste râuri: Tigru și Eufrat, care încep în Turcia, înainte de a curge prin Siria și Irak și să se verse în Golful Persic.
Cercetătorii au aflat unde se află Grădina Edenului
Cu toate acestea, nu este clar la ce se referă numele Pișon și Gihon. De-a lungul secolelor, unii teologi au speculat că s-ar putea referi la Gange în India și la Nil în Egipt, deși alții au observat că aceasta ar implica o mare parte a Pământului.
Ioan Calvin, teologul din secolul al XVI-lea cunoscut pentru rolul său în Reforma protestantă a scris: „Mulți cred că Pison și Gihon sunt Gange și Nilul; eroarea, însă, a acestor oameni este respinsă din belșug de distanța pozițiilor acestor râuri. Nu lipsesc oameni care zboară chiar și până la Dunăre; ca și cum într-adevăr locuința unui singur om s-ar fi întins din partea cea mai îndepărtată a Asiei până la extremitatea Europei”.
Cu toate acestea, pe baza mențiunii Tigru și Eufrat, putem presupune că Grădina Edenului s-a inspirat într-o anumită zonă din Irak și Iran, unde aceste două râuri se întâlnesc în apropierea Golfului Persic. În special, există un râu la granița Iran-Irak numit Shatt Al-Arab, care se formează la confluența râurilor Eufrat și Tigru.
Dacă trebuie să credem că Grădina Edenului simbolizează originile oamenilor, atunci, fără îndoială, trebuie să ne întoarcem spre Africa.
Așa-numitul Cradle of Humankind poate fi găsit în Africa de Sud, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Johannesburg. Acest sit găzduiește cea mai mare concentrație de rămășițe ancestrale umane din întreaga lume. Printre miile de fosile găsite aici, cercetătorii au descoperit rămășițele lui Australopithecus, o specie umană timpurie asemănătoare maimuțelor, datată cu o vechime de aproximativ 3,4 până la 3,7 milioane de ani.
Abia acum 200.00 până la 300.000 de ani a evoluat Homo sapiens modern. Încă o dată, Africa a fost locația acestei dezvoltări, oamenii moderni cel mai probabil au apărut pentru prima dată undeva în jurul Etiopiei moderne.
Deci, dacă căutăm o grădină științifică a Edenului, se pare că Africa de Sud și Etiopia sunt cel mai bun pariu al nostru. Totuși, rămâne de văzut dacă aceste situri au fost odată adăpostul unui paradis în care patru râuri s-au întâlnit cândva.