Un pinguin preistoric cântărește aproape cât o gorilă: ce au descoperit cercetătorii

de: Ozana Mazilu
18 02. 2023

Astăzi, Noua Zeelandă este cunoscută pentru populațiile sale diverse și unice de păsări, în special păsări marine, locuitori ai pădurilor sau păsări precum kiwi.

Cercetătorii au descoperit acum o specie dispărută de pinguin, originară de pe insulă, care era absolut masivă, cântărind la fel de mult ca o gorilă adultă sau chiar un urs brun de mărime medie.

„Odată ce știi că nu mai zbori, cerul este limita”, a declarat, pentru The New York Times, autorul studiului Daniel Ksepka, paleontolog la Muzeul Bruce.

Pinguinul gigantic de pe vremea dinozaurilor

Paleontologii au dezgropat pentru prima dată oasele în 2017, împreună cu un schelet mai complet al unei specii mai mici, care era considerabil mai mare decât pinguinii moderni.

Dar abia acum, într-un nou studiu publicat recent în Jurnalul de Paleontologie, cercetătorii au dezvăluit pe deplin detaliile și i-au dat pinguinului mare un nume: Kumimanu fordycei. Potrivit NYT, este o combinație a cuvintelor maori pentru „monstru” și „pasăre”.

Ei au folosit modele 3D derivate dintr-o turnare a femurului colosal al lui Kumimanu, pentru a determina că „pasărea monstru” cântărea 155 de kilograme. Determinarea înălțimii sale s-a dovedit dificilă, dar cercetătorii estimează că se ridica la 152 de centimetri. Între timp, pinguinul mai mic, numit Petradyptes, cântărea 50 de kilograme. Pentru comparație, cel mai mare pinguin existent, pinguinul împărat, crește doar până la 120 centimetri înălțime – cel mult – și aproximativ 40 de kilograme.

Ksepka a explicat pentru NYT că acești pinguini giganți au existat în timpul unei perioade de după extincția dinozaurilor, când existau prădători acvatici mai puțin periculoși care i-ar fi putut provoca.

„Dacă ești un pinguin mic de un kilogram, un pescăruș îți poate smulge capul”, a spus el pentru presă.

„Dar un pinguin gigantic nu-și va face griji ca un pescăruș să aterizeze lângă el, pentru că l-ar zdrobi”.

Pe lângă faptul că îi fac de neatins, a adăugat Ksepka, dimensiunile lor mari i-au făcut mai pricepuți să înoate în adâncime.