Un om de știință de la NASA cere explorarea lui Uranus: ce mistere ar ascunde planeta

de: Ozana Mazilu
26 02. 2023

Într-o nouă lucrare, un om de știință de la NASA solicită agenției să construiască și să lanseze o nouă sondă de explorare – una concepută ca să investigheze „misterele planetei Uranus”.

Sonda propusă „va explora modul în care s-a format Uranus, cât de mult a migrat după formare, structura interioară a planetei, atmosfera, magnetosfera și sistemul de inele și dacă lunile au sau au avut cândva oceane de apă lichidă subterană”, scrie astrofizicianul NASA Kathleen E. Mandt.

„Această misiune va servi pentru a inspira și educa mai multe generații despre istoria sistemului solar”, continuă Mandt, „și misterele din cele mai îndepărtate limite”.

Uranus, un gigant de gheață albastru care, în funcție de perioada anului, se află la aproximativ 1,6 până la 1,98 miliarde de mile de planeta noastră, va avea o misiune de explorare care ar urma să fie destul de interesantă din punct de vedere științific.

Uranus este o planetă deosebit de bizară. Ocazional, stă într-o înclinare ciudată și are 27 de luni, printre altele. Și totuși, în ciuda fenomenelor fascinante ale sistemului nostru solar masiv și înghețat, NASA nu a trimis nicio rachetă în vizită pe Uranus, de când Voyager 2 a efectuat un zbor în 1986.

Uranus trebuie explorată

„Propusul Uranus Orbiter and Probe (UOP)”, a scris Mandt, „va ajuta la determinarea modului în care s-a format Uranus și a migrației sale de când s-a format – structura interioară a planetei, atmosfera, magnetosfera și sistemul inelar – și dacă lunile au lichid locuibil și oceane de apă”.

Oamenii de știință din domeniu au subliniat de multă vreme importanța înțelegerii planetelor din jurul nostru – din ce sunt făcute, cum au apărut și dacă sunt capabile să susțină viața. În această căutare, cercetătorii vor să înțelegem cum a apărut propria noastră planetă și viața care există pe ea.

Explorarea lui Uranus va contribui, fără îndoială, la această înțelegere mai profundă a sistemului nostru solar și, prin urmare, a noastră înșine. Ca atare, potrivit lui Mandt, este timpul ca NASA să facă această misiune.

„Comunitatea științei spațiale a așteptat mai bine de 30 de ani pentru a explora giganții de gheață”, scrie Mandt, „și misiunile către aceștia vor fi de folos pentru multe generații viitoare”.