Uranus ar avea un câmp magnetic mai neobișnuit, iar cercetătorii vor să-i elucideze secretele

Uranus ar avea un câmp magnetic mai neobișnuit, iar cercetătorii vor să-i elucideze secretele

Studiile asupra planetei Uranus ne arată că aceasta este plină de secrete, care odată descoperite ne arată o nouă fațetă a acestei lumi.

Planeta rece și gazoasă care orbitează Soarele ar avea un câmp magnetic mai neobișnuit, care se aprinde și se stinge constant. Câmpurile magnetice care înconjoară planetele, sau magnetosfera, sunt de fapt scuturi care apără planeta împotriva radiațiilor solare, numite și vânturi solare.

De exemplu, pe Pământ, magnetosfera se aliniază destul de aproape de axa de rotație a planetei, iar liniile câmpului magnetic răsar de la Polul Nord și Sud. În ceea ce privește Uranus, magnetosfera este ceva mai haotică. Aceasta are o înclinație a axei de 98 de grade, iar câmpul magnetic prezintă o ciudățenie, anume este înclinat la 60 de grade față de axa de rotație. Un fapt care este generat, cel mai probabil, de o mișcare la adâncimi relativ reduse în interiorul lui Uranus.

Astfel, de fiecare dată când planeta se rotește, acest câmp magnetic se „răstoarnă” și se deschide și închide periodic, în timp ce liniile câmpului magnetic se deconectează și se reconectează, susține un nou studiu. Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology susțin că aceste modificări au loc foarte rapid și că atunci când vânturile solare lovesc acest câmp magnetic instabil, el se poate reconecta. Se pare că magnetosfera lui Uranus se deschide și se închide zilnic, scrie Live Science.

Atunci când magnetosfera se deschide, le permite particulelor solare să bombardeze planeta, însă atunci când câmpul magnetic se reconectează, acest scut natural continuă să blocheze vânturile solare.

Acest proces poate avea legătură cu aurorele de pe Uranus. La fel ca aurorele de pe Pământ și de pe alte planete, atmosfera lui Uranus se aprinde atunci când particulele provenite din vânturile solare interacționează cu nitrogenul și oxigenul găsit aici. Cercetătorii nu știu foarte multe despre acest fenomen straniu, dar pentru a investiga mai îndeaproape câmpul magnetic al planetei, aceștia își propun să lanseze o nouă navă spațială pe Neptun și Uranus.

În plus, înțelegerea modului în care aceste magnetosfere complexe protejează planeta de radiațiile solare are o importanță majoră pentru studierea posibilității planetei de a găzdui viața.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: