Un nou instrument AI, creat pentru a revoluționa medicina. Ce scop va avea 

de: Ana Anițoiu
24 10. 2023

Un nou instrument de inteligență artificială (AI) a fost dezvoltat recent de oamenii de știință dintr-o echipă chineză. Scopul acestuia va fi de a descoperi medicamente noi.

Un nou instrument AI pentru medicină

Oamenii de știință de la Institutul Materia Medica din Shanghai din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descris noul instrument AI, numit PBCNet, drept reţeaua de comparare a legăturii în perechi, într-un studiu publicat recent în revista Nature Computational Science.

Până acum, instrumentele AI au fost folosite pe scară largă pentru a găsi substanţe chimice ce pot fi transformate în medicamente, dar deocamdată acestea nu s-au dovedit foarte eficiente.

Cercetătorii chinezi au conceput PBCNet pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari – molecule sau ioni ce se leagă de molecule mai mari.

Un experiment bazat pe simulare a arătat că PBCNet optimizat prin învăţare activă poate accelera optimizarea structurii cu 473% şi poate economisi resurse de calcul cu o medie de 30%.

De asemenea, echipa de cercetători din China a creat un serviciu web open-source cu o interfaţă grafică ce poate fi folosită ușor. Instrumentul poate fi accesat la adresa pbcnet.alphama.com.cn.

Primul medicament creat de inteligența artificială

În vara acestui an, o companie din Hong Kong, Insilico Medicine, a anunțat că a început testarea pe oameni a primului medicament creat vreodată exclusiv de inteligența artificială.

Primul medicament creat de inteligența artificială se numește INS018_055 și este folosit pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice, o formă de boală pulmonară cronică.

Prima fază a testării are loc în China, pe o durată de 12 săptămâni. Ulterior, testele vor fi extinse în Statele Unite ale Americii și se va ajunge la 60 de subiecți din 40 de orașe.

Până acum, Insilico Medicine, un startup de biotehnologie din Hong Kong, a primit finanțări de peste 400 de milioane de dolari. Procesul de cercetare a început în anul 2020, cu scopul de a găsi un tratament pentru această boală.

În cazul în care studiul actual de fază a doua se va dovedi un succes, va urma încă un studiu, pe un eșantion mai mare, după care cercetătorii vor ajunge la studii de faza trei cu sute de participanți.