Un nor radioactiv ar veni spre Europa din Ucraina, susțin rușii. Autoritățile din România reacționează: „Nu e niciun motiv de îngrijorare”

de: Anca Lupescu
22 05. 2023

Distrugerea obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina a produs un nor radioactiv care a fost purtat de vânt spre Europa de Vest, a afirmat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev. Marea Britanie a furnizat munițiile Ucrainei pentru a fi lansate din tancuri Challenger de fabricație britanică.

Rusia alertează asupra unui nor radioactiv

Update 22 mai, ora 10:07: Autoritățile din România au reacționat la vestea dată de ruși, conform căreia un nor radioactiv s-ar îndrepta dinspre Ucraina spre Europa. Românii nu au niciun motiv de îngrijorare, spun autoritățile române.

„Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, a precizat Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Știre inițială: Înaltul oficial a dezvăluit presupusa amenințare în timpul unei ședințe guvernamentale de vineri, în care a acuzat SUA că oferă „ajutor” altor națiuni care are ca rezultat prejudicii pentru beneficiari.

„Au „ajutat” Ucraina și în acest fel, au aplicat presiuni asupra sateliților săi pentru a furniza muniții cu uraniu sărăcit. Distrugerea acestora a dus la un nor radioactiv care s-a deplasat spre Europa de Vest. Ei au detectat o creștere a radiațiilor în Polonia”, a declarat Patrushev.

Moscova acuză că Ucraina a fistrus un depozit de muniții

În Ucraina au circulat informații neconfirmate cu privire la ținta unei lovituri rusești de sâmbăta trecută, despre care Moscova a declarat că a distrus un depozit de muniții în orașul Hmelnițki.

Potrivit afirmațiilor, instalația militară era folosită pentru a depozita proiectile cu uraniu sărăcit furnizate de Marea Britanie. S-a sugerat că materialul ar fi fost transformat în praf de exploziile puternice din depozit.

Rusia a avertizat anterior că utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit reprezintă o amenințare pe termen lung pentru mediu și sănătatea publică, pe baza unor studii efectuate în națiuni precum Serbia și Irak, unde armele au fost folosite anterior. Londra a negat existența unui astfel de risc.

Deși este ușor radioactiv, uraniul sărăcit este considerat în principal un risc pentru sănătate, deoarece materialul este un metal greu toxic. Particulele de uraniu sau de oxid de uraniu produse în urma unei explozii ar putea fi inhalate de oricine este expus la ele sau ar putea contamina mediul înconjurător.