Cum arată depozitul de vechituri din Kiev care reciclează arme rusești pentru forțele ucrainene

Cum arată depozitul de vechituri din Kiev care reciclează arme rusești pentru forțele ucrainene

Zgomotul de rachete lansate în depărtare sparge liniștea unei dimineți liniștite, de altfel, la Kiev, relatează CNN într-un reportaj difuzat luni. „Noi suntem, atacăm poziţii ruse aproape de Hostomel“, afirmă un soldat ucrainean, în vreme ce tirurile trag în ritm sincronizat. Avem de-a face cu un caz particular în care rachetele pe care armata ucraineană le foloseşte pentru a ţinti inamicul sunt, de fapt, rusești. Cum arată un depozit de vechituri din Kiev unde se reciclează armament rusesc pentru forţele ucrainene, afli în continuare.

Un depozit de vechituri din Kiev reciclează armanent rusesc pentru forțele ucrainene

Un depozit de vechituri din Kiev, aflat într-un loc „secret“ din capitală, reciclează armament rusesc pentru forțele ucrainene.

„Noaptea trecută noi am trimis forţelor armate ucrainene 24 de rachete Uragan care trebuiau să ajungă aici ca să zboare deasupra oraşelor noastre“, declară Iuri Golodov, comandant adjunct al uneia din Forţele teritoriale ucrainene şi militar în retragere al marinei ucrainene, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, armamentul capturat „intact“ de la ruși este folosit acum împotriva acestora.

„Le-am capturat intacte, le-am dat armatei ucrainene în cursul nopţii şi acum aceasta le-a trimis înapoi împotriva lor“, spune Iuri Golodov.

Bărbatul în vârstă de 69 de ani este comandant adjunct al unei unităţi specializate în capturarea şi reconfigurarea echipamentului militar abandonat de armata rusă sau capturat de la aceasta.

În prezent, el conduce o echipă care lucrează într-o magazie militară de vechituri, aflată într-un loc „secret“ din Kiev. Membrii echipei repară și revopsesc echipament militar rusesc pentru a ținti trupele invadatoare ale Moscovei.

„Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forţele armate ucrainene“, explică Iuri.

Citește și: Ucraina susține că a distrus atât de mult echipament rusesc, încât ar putea „înarma armatele mai multor țări“

„Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil“

O bună parte din echipamentul folosit de soldații ruși este similar sau identic cu cel folosit de armata ucraineană, astfel că militarii din Ucraina sunt familiarizați cu manevrarea lui.

„Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil. Totul este în stare de funcţionare. Pare armament vechi, dar, în realitate, dacă e folosit corect, ne va servi multă vreme“, mai spune comandantul adjunct.

De asemenea, acesta susține că batalionul său este responsabil şi de capturarea unora dintre echipamentele din depozit.

„Noi suntem un batalion de forţe speciale de recunoaştere care activează în spatele liniilor inamice. Misiunea noastră este să distrugem aprovizionarea armatei ruse – muniţii, combustibili, hrană“, afirmă el.

Mândru de munca desfășurată de echipa lui, Golodov susține că nu este surprins de cât de bine se descurcă Ucraina într-o situaţie ce părea insurmontabilă.

„Forţa armatei ruse nu este decât un mit“, spune Iuri, menționând că, înainte să se retragă din marină, a petrecut un timp cu flota nordică de la Murmansk a Uniunii Sovietice, în nord-vestul Rusiei, astfel că ştie de ce sunt capabile forţele ruse.

În încheiere, bărbatul de 69 de ani afirmă că este încrezător într-o victorie ucraineană.

„Cum poate cineva să gândească altceva?“, întreabă retoric.

Citește și: