Un critic al Kremlinului, condamnat la 25 de ani de închisoare. Cine e Kara-Murza

de: Anca Lupescu
17 04. 2023

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe un mare critic al Kremlinului pentru trădare și denigrare a armatei ruse și l-a condamnat la 25 de ani de închisoare.

25 de ani de închisoare pentru un dușman al Kremlinului

Vladimir Kara-Murza Jr. un activist proeminent al opoziției care a supraviețuit de două ori unor otrăviri pe care le-a pus pe seama Kremlinului, se află în spatele gratiilor de la arestarea sa în urmă cu un an. El a respins acuzațiile care i se aduc ca fiind politice și a comparat procedurile judiciare împotriva sa cu procesele-spectacol din timpul regimului dictatorului sovietic Iosif Stalin.

Acuzațiile împotriva lui Kara-Murza provin din discursul său din 15 martie în fața Camerei Reprezentanților din Arizona, în care a denunțat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina. Anchetatorii au adăugat acuzațiile de trădare în timp ce acesta se afla în arest.

Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre armata sa la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Cine este Kara-Murza

Kara-Murza a jucat un rol cheie în convingerea guvernelor occidentale de a sancționa oficialii ruși pentru abuzuri ale drepturilor omului și corupție.

Săptămâna trecută, a fost publicată o copie a unui discurs pe care acesta l-a ținut în fața instanței închise, în care a spus că procesul său îi amintește de un proces-spectacol din anii 1930, din epoca lui Stalin.

„Mă învinovățesc doar pentru un singur lucru”, a adăugat el. „Nu am reușit să conving suficient de mulți dintre compatrioții mei și politicienii din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru lume.”

În fața tribunalului, ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei și-au exprimat solidaritatea cu Kara-Murza și familia sa.

„Decizia tribunalului este o încercare de a reduce la tăcere disidența în această țară”, a declarat ambasadorul american Lynne Tracy.

„Incriminarea criticilor la adresa acțiunilor guvernului este un semn de slăbiciune, nu de putere”.

Între timp, grupul de campanie Human Rights Watch a descris verdictul ca fiind o „parodie de justiție” și a cerut Rusiei să „anuleze imediat verdictul și să îl elibereze necondiționat”.

Amnesty International a declarat că sentința este „încă un exemplu înfricoșător al represiunii sistematice a societății civile”.