UE ar putea face presiuni asupra Coreei de Sud pentru a trimite arme Ucrainei

de: Anca Lupescu
15 05. 2023

Se așteaptă ca UE să facă presiuni asupra Seulului pentru a trimite muniție direct în Ucraina în timpul unei vizite a președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sfârșitul acestei luni, conform unor surse Euractiv.

Coreea de Sud, presată să trimită arme Ucrainei

Ambii lideri UE sunt așteptați să se întâlnească cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la Seul, pe 22 mai, cu ocazia summitului obișnuit UE-Coreea de Sud al blocului.

Se așteaptă ca aceștia să ceară Coreei de Sud „să fie mai deschisă” în ceea ce privește decizia sa de a nu trimite în Ucraina muniția solicitată de mult timp, precum și alte echipamente militare, a declarat pentru EURACTIV un oficial UE de rang înalt.

În ultimele săptămâni, problema munițiilor a căpătat mai multă greutate pe măsură ce Ucraina se pregătește pentru contraofensiva sa împotriva Rusiei în sud-estul țării.

Aliații europeni ai Ucrainei se uită la Coreea de Sud pentru a oferi ajutor militar, deoarece fabricile de muniție din bloc vor avea nevoie de câteva luni pentru a accelera producția, situație agravată de lipsa unor cantități mari de explozibili disponibile pe piață.

„Coreea de Sud are capacitatea de a furniza muniția în termen scurt”, a declarat pentru EURACTIV Ramon Pacheco Pardo, președintele pentru Coreea al Centrului pentru Securitate, Diplomație și Strategie al Universității Libere din Bruxelles (VUB).

Deoarece „stocurile sunt scăzute în UE și în SUA, acestea se uită la Coreea de Sud pentru muniție pe termen scurt, nu doar pentru a-și reface stocurile, ci și pentru a furniza direct Ucrainei”, a declarat Pacheco Pardo.

Muniția este compatibilă cu standardele NATO

În plus, „muniția fabricată în Coreea este compatibilă cu standardele NATO”, adică și cu o mare parte din echipamentele folosite de forțele armate ucrainene, a adăugat el.

Demersul UE este motivat de faptul că „am văzut că Coreea de Sud este reticentă în a livra muniție Ucrainei”, a declarat pentru sursa citată înaltul oficial UE.

Deși capacitățile de producție ale Seulului au permis „un anumit grad de completare” a stocurilor statelor membre ale UE epuizate de livrările acestora către Kiev, statele membre nu au voie să le doneze apoi Kievului.

„Din punct de vedere legal, Coreea de Sud spune că nu le este posibil să furnizeze muniție unei țări implicate în război”, a declarat Pacheco Pardo.

O altă opțiune este ca Seulul să vândă echipamentul unui stat membru al UE, care apoi să îl doneze, așa cum a făcut Polonia, de exemplu, potrivit unor scurgeri recente de informații din SUA.

De asemenea, nu este clar dacă o livrare directă a Coreei de Sud către Kiev ar fi mai rapidă decât procedurile actuale.

„Chiar dacă Coreea de Sud spune că va furniza direct Ucrainei, echipamentele ar trebui să treacă prin Polonia”, în calitate de centru pentru livrările de ajutor militar, a declarat Pacheco Pardo.

„Procesul de decizie ar fi mai rapid, deoarece ar fi gestionat direct, deși Coreea de Sud știe deja ce vrea Ucraina”, a adăugat el.