Ucraina a dezvăluit noua „listă de dorințe” după tancurile promise de Occident. Ce alte arme solicită

de: Cătălina Burghelea
26 01. 2023

„Lista de dorințe” a Ucrainei cu armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a anunțat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. Așadar, Kievul va face eforturi să obțină aeronave occidentale de a patra generație, cum ar fi F-16, a declarat, miercuri, un consilier guvernamental.

Cum arată „lista de dorințe” a Ucrainei pentru Occident

„Anul trecut i-am trimis lui Moș Crăciun o scrisoare cu lista de dorințe, iar avioanele de luptă [au fost] incluse în această listă de dorințe”, a spus Oleksii Reznikov.

Dar ministrul ucrainean al Apărării a subliniat că prima prioritate a guvernului său sunt sistemele de apărare antiaeriană, pentru a împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene și cu rachete.

„Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obținem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), etc. Avem oameni, dar avem nevoie de arme”, a relatat el, care l-a citat pe Winston Churchill: „Dă-ne instrumente, vom termina treaba”. Ulterior, Ucraina va cere avioane de luptă, a declarat Iurii Sak, consilier al ministrului Oleksii Reznikov.

Kievul cere avioane de luptă F-16

Forțele aeriene ucrainene au o flotă de avioane de luptă vechi din epoca sovietică, care au ieșit de pe linia de asamblare înainte ca țara să își declare independența în urmă cu mai bine de trei decenii. Acestea sunt folosite pentru misiuni de interceptare și lovirea pozițiilor rusești.

„Dacă le obținem (n.r. – avioane de luptă occidentale), avantajele pe câmpul de luptă vor fi imense…Nu sunt doar F-16 (avioane de luptă multirol din SUA): a patra generație de avioane, asta ne dorim”, a afirmat Sak.

Rachetele cu rază lungă de acțiune, cerute de ucraineni

Sprijinul militar occidental a fost vital pentru Ucraina, evoluând rapid în timpul războiului. Înainte de invazie, chiar și ideea de a furniza ajutor letal Kievului era foarte controversată, dar livrările occidentale au spulberat acest tabu.

„Nu au vrut să ne dea artilerie grea, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea sisteme Himars, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea tancuri, acum ne dau tancuri. În afară de armele nucleare, nu a mai rămas nimic pe care să nu-l obținem”, a arătat consilierul ministrului Apărării.

Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie 2022, a mai spus că dorește rachete cu rază lungă de acțiune din partea Occidentului.