Turcia se opune aderării Suediei la NATO. Ce condiții trebuie să îndeplinească: „Doar atunci vom sta la masă”

de: Cătălina Burghelea
31 01. 2023

Turcia nu aprobă candidatura Suediei pentru aderarea la NATO, dacă Stockholm nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în memorandumul tripartit, a anunțat, marți, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO

„Dacă Suedia își îndeplinește obligațiile, atunci vom sta la masă și vom vedea. Dar, în acest moment, nu ne este posibil să spunem DA candidaturii Suediei la NATO în aceste condiții”, a spus șeful diplomației de la Ankara într-o conferință de presă comună cu omologul ungar Peter Szijjarto, ținută la Budapesta.

Cavusoglu a mai spus că Turcia a amânat următoarea reuniune tripartită cu Suedia și Finlanda, programată pentru luna februarie, la Bruxelles, cu privire la candidaturile lor la NATO, întrucât totul ar trebui să fie „transparent”.

Gestul care a revoltat Ankara

Recent, extremistul danezo-suedez Rasmus Paludan a ars un exemplar al Coranului în fața unei moschei din Danemarca. Actul islamofob a avut loc la câteva zile după ce politicianul a incendiat o copie a cărții sfinte în fața Ambasadei Turciei din Suedia, în timpul unui protest aprobat de poliție.

Inclusiv Peter Szijjarto a criticat atacul asupra Coranului, spunând că, „în calitate de creștin, de creștin catolic devotat, arderea și insultarea cărții sfinte a unei alte credințe nu este în niciun caz acceptabilă. Îmi pare rău, dar a numi arderea cărții sfinte a unei alte credințe libertate de exprimare este un nonsens”.

Stockholm și Helsinki renunță la decenii de neutralitate

Paludan a promis că va recurge la acest gest până când Suedia este acceptată NATO. Este bine știut faptul că Stockholm și Helsinki au solicitat oficial integrarea în alianța militară occidentală în mai 2022, o decizie stimulată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022.

Ce condiții pune Erdogan

În timpul memorandumului semnat în iunie anul trecut, între Turcia, Suedia și Finlanda, cele două state nordice s-au angajat să ia măsuri împotriva teroriștilor, scopul fiind obținerea statutului de membru al NATO.

Cu prilejul acestui acord, Suedia și Finlanda au convenit să nu ofere sprijin unor grupări teroriste precum PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan, considerată organizație teroristă) și Organizația Fetullah (FETO). De asemenea, au promis să extrădeze suspecți de terorism în Turcia, printre altele.

Pentru aderarea la NATO este necesar acordul unanim al tuturor membrilor, inclusiv al Turciei. Ankara spune că țările, în special Suedia, trebuie să facă mai mult, mai ales în urma unor demonstrații „teroriste provocatoare” și a arderii unor copii ale Coranului la Stockholm.