27 ian. 2023 | 22:08

Extremistul care a ars Coranul în Suedia a repetat gestul în altă țară, stârnind și mai multă furie. Ce a făcut Turcia

ULTIMA ORĂ
Extremistul care a ars Coranul în Suedia a repetat gestul în altă țară, stârnind și mai multă furie. Ce a făcut Turcia

Ambasadorul Danemarcei la Ankara, Danny Annan, a fost convocat, vineri, 27 ianuarie, la Ministerul turc de Externe, care a protestat față de unele manifestaţii desfăşurate în faţa ambasadei Turciei şi a unei moschei din Copenhaga, în timpul cărora un politician extremist anti-islam a ars mai multe exemplare de Coran.

Incendierea Coranului s-a repetat în Danemarca

Convocarea a fost decisă când „am aflat că un atac împotriva cărţii noastre sfinte, Coranul, a fost autorizat astăzi în Danemarca”, a declarat o sursă diplomatică turcă. „I s-a stipulat ambasadorului că noi condamnăm ferm autorizarea acestui act provocator, ce constituie, în mod clar, o crimă de ură”, a mai spus același oficial.

La sfârşitul săptămânii trecute, extremistul suedezo-danez Rasmus Paludan, liderul partidului Cauza Dreaptă, a incendiat un exemplar de Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în prezenţa poliţiei, provocând numeroase condamnări în lumea musulmană.

Ankara a criticat dur autorităţile suedeze pentru că nu l-au împiedicat pe Rasmus Paludan să ardă cartea sfântă a islamului, afirmând că, dată fiind situația, Suedia nu va mai putea conta pe sprijinul Turciei în cursa pentru NATO.

De ce recurge la acest gest

Vineri, Rasmus Paludan a repetat gestul, dând foc Coranului în faţa unei moschei din Copenhaga, apoi în faţa ambasadei Turciei. Extremistul a anunțat că va continua aceste manifestaţii „în fiecare săptămână”, până când Ankara va lăsa Suedia să adere la NATO. Ulterior, diplomaţia daneză a confirmat că ambasadorul său a fost convocat de partea turcă.

„Danemarca întreţine bune relaţii cu Turcia şi acest caz nu va schimba nimic”, a precizat ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen. „Sarcina noastră constă acum în a-i explica Turciei condiţiile care domnesc în Danemarca, cu democraţia noastră deschisă, şi de a o face să înţeleagă că există o diferenţă între Danemarca în calitate de ţară – şi poporul nostru ca atare – şi persoane individuale care au opinii foarte diferite”, a completat acesta.

Cui aparține ideea

După ce a ars Coranul în fața ambasadei Turciei din Stockholm, Rasmus Paludan a dezvăluit că ideea i-a fost dată de Chang Frick, un jurnalist care a colaborat cu Russia Today, care s-ar fi oferit să plătească inclusiv eventualele amenzi pentru gestul său. Dar ziaristul a negat că așa au stat lucrurile, afirmând că l-ar fi sfătuit, de fapt, să incendieze steagul Turciei, nu Coranul.