Tunelul secret prin care românii fugeau din țară pe timpul lui Ceaușescu. Unde se află, ce mistere îl înconjoară

de: Gabriel Peneș
03 10. 2023

Multe legende se leagă de tunelul secret prin care mulți români fugeau din țară pe vremea regimului Nicolae Ceaușescu. De fapt, este vorba de un labirint natural, plin de canale întortocheate, situat aproape de granița cu Bulgaria, despre care se spune că făcea legătura cu tărâmul de apoi.

Tunelul secret folosit de români pentru a trece granița

Dacă mergi cu mașina pe şoseaua Constanţa-Mangalia DN39, spre Limanu, se desprinde un drum județean ce te va conduce spre peștera Limanu, aflată la 5 kilometri de Mangalia.

Este vorba de un adevărat labirint ce se întinde pe 12 hectare sub platoul comunei Limanu, cea care cuprinde și faimoasele localități turistice de la 2 Mai și Vama Veche.

Citește și: Descoperire arheologică de excepție în România. Morminte romane de 2000 de ani, unde au fost găsite, ce conțineau

Peştera de la Limanu este considerată exemplul perfect de labirint subteran, cu galerii întortocheate care, prin apropierea de granița cu Bulgaria, și-a câștigat reputația de a fi devenit tunelul secret prin care mulți români fugeau din țară, pe vremea lui Ceaușescu. Ei treceau la vecinii bulgari, apoi, mai departe, către Turcia.

Peștera Limanu era folosită de unii români pentru a fugi din țară pe vremea lui Ceaușescu

Dacii s-ar fi refugiat aici din calea romanilor

Cercetătorii au fost uimiți când au constatat cât de ermetic este locul. Deși este situat în arealul Mării Negre, nicio urmă de apă nu se află în interior, drept urmare nu vei găsi de fel stalactite sau stalagmite.

„Unii cercetători consideră că cel puţin o parte din galerii au fost în întregime săpate de om, în multe locuri fiind evidentă dăltuirea pereţilor. Văzută în plan, reţeaua de galerii seamănă mai degrabă cu harta străzilor unui oraş neglijent sistematizat.

Folclorul local a transmis faptul că galeriile s-ar întinde prin beciuri şi fântâni din Limanu până în Bulgaria sau chiar Turcia!“, spun cei care au intrat în cavernă, potrivit Adevărul.

Citește și: Cea mai ciudată bătălie din istorie a avut loc în 1788. Ce s-a întâmplat cu armata Imperiului Habsburgic în lupta de la Caransebeș, ce spun istoricii

O legendă străveche îi sporeşte farmecul. Peştera de la Limanu ar putea fi, de fapt, Keiris, caverna unde dacii din Dobrogea s-au refugiat din calea romanilor după moartea lui Burebista.

Se întâmpla în jurul anului 30 înainte de Hristos, pe vremea când ţinutul era stăpânit de Dapyx, un rege al geţilor care împărţea Dobrogea cu Roles şi Zyraxes. În lupta pentru putere, Dapyx a fost răpus de romanii chemaţi de Roles în ajutor.

În cavernă s-ar auzi vocile celor decedați

Dacii lui Dapyx s-au refugiat în peştera de la Keiris, pregătiţi să străbată labirintul pentru a ieşi la suprafaţă, dar romanii i-au zidit înăuntru. Arheologii n-au găsit niciodată locul exact al peşterii Keiris, dar Limanu pare a se potrivi cel mai bine legendei, având pereţii parcă dăltuiţi de om, mai scrie sursa citată.

Peștera Limanu mai era cunoscută și sub numele de „Caracicula” (vechea denumire a aşezării Limanu), „La Lilieci” sau „La Icoane”, fiindcă odinioară la intrarea în ea străjuiau chipuri sculptate în piatră. De asemenea, peștera este una dintre cele trei adăposturi existente în România unde se mai pot găsi liliecii cu potcoavă, „Rhinolophus mehelyi”.

Citește și: Povestea nespusă a răsturnării lui Ceaușescu de către Ion Iliescu. ”Aveam unele conexiuni cu anumiți oameni, chiar cu doi generali”

Ecologiştii atrag atenţia asupra vulnerabilităţii peşterii, care este magnet pentru căutătorii de comori. Sistemele de protecţie au fost distruse, iar vizitatori au pătruns cu făclii îmbibate în motorină. Uneori au făcut aici foc de tabără, ceea ce a dus la izgonirea faunei.

Pe lângă toate acestea, despre Peștera Limanu s-a răspândit și zvonul potrivit căruia este un loc prin care se poate pătrunde în lumea de dincolo și că se aud voci ale celor deja decedați. Oamenii de știință, însă, contrazic această informație, precizând că sunetele din labirint sunt emise de șuieratul vântului.