Trotinetele electrice, un pericol public în România. Riscurile la care se expun șoferii, pietonii și nu numai

de: Alexandru Puiu
08 08. 2023

Anul 2022 a fost unul foarte periculos pentru amatorii de trotinete din România. Se știe de mult timp că nu reprezintă cel mai sigur mijloc de transport, dar nu te-ai fi așteptat la o dublarea a accidentelor provocate de ele.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a publicat un nou raport referitor la realitatea trotinetelor electrice de pe străzile din țara noastră. Cu această ocazie, aflăm că numărul accidentelor este în creștere de la un an la altul, ca în 2022 să fi ajuns la 1.250 de astfel de evenimente, pornind de la datele agregate de Inspectoratul General de Poliție.

Cine este de vină, când vorbim de trotinete electrice

Aproximativ 9 din 10 accidente se produc din vina conducător de trotinete, iar principalele motive sunt că aceștia nu cunosc Codul Rutier. Lista cauzelor include: abaterile de la respectarea regulilor de circulație, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau circulația pe sens opus, conform Economedia.ro.

În ceea ce privește tipul accidentelor, vorbim de 155 de accidente grave, dublu față de cele 75 înregistrate în 2021. În mod regretabil, evenimentele au dus la decesul a opt persoane, rănirea gravă a 131 și rănirea ușoară a cinci indivizi. Dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente ușoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane.

“Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creștere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții adecvate de protecție, precum polițele de asigurare”, a declarat Alexandru CIUNCAN, președinte și director general al UNSAR.

La ce face referire oficialul UNSAR este că, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă.