24 iul. 2023 | 07:00

Dezastrul trotinetelor pentru toți șoferii din România, în cifre oficiale: câte victime au făcut electricele cu două roți

ACTUALITATE
Dezastrul trotinetelor pentru toți șoferii din România, în cifre oficiale: câte victime au făcut electricele cu două roți

Puține lucruri sunt mai complicate în traficul din România decât evitarea trotinetelor electrice de mare viteză care s-au răspândit în marile orașe. Acesta sunt incredibil de periculoase atât pentru cei care se așează pe ele, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Nimic nu este mai ușor decât să te urci pe o trotinetă electrică și să te rogi să ajungi la destinație fără evenimente neplăcute. Din păcate, pentru materializarea acestui vis, ar fi bine să cunoști reglementările legislative în vigoare și să le și respecți. Alternativa ar putea implica până și pierderea vieții, în mod regretabil. Din acest motiv, ar fi bine în permanență să ai în vedere câteva statistici.

Trotinetele electrice, un pericol public

Nu mai puțin de 20 de persoane au decedat în România ca urmare a nerespectării regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete, în ultimii cinci ani. Mai grave decât fatalitățile sunt însă toate celelalte dezastre provocate de către utilizatorii acestor mijloace de transport, în aceeași perioadă de timp. Este vorba de 373 de persoane rănite grav și 2363 de răni ușoare, conform Profit.ro. 

În ceea ce privește legislația în vigoare ce vizează trotinetele electrice pe teritoriul României, aceasta a fost bătută în cuie în 2020 și, printre altele forțează utilizarea lor doar pe pistele de biciclete. Poți merge cu un astfel de mijloc de transport și pe stradă, fără posibile sancțiuni, cu condiția ca viteza maximă admisă pe acel segment de drum să fie 50 Kmph.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, transportul pasagerilor fiind interzis.

Ca o notă de subsol foarte importantă, este bine de știut că 3 decese suferite de conducătorii de trotinete electrice nu au fost sub nicio formă provocate de ei. În mod previzibil, cele mai multe au fost în București, cu peste jumătate din total – 1618 accidente cu 242 de de răniți grav și 1416 au fost răniți ușor. În Cluj, pe un foarte îndepărtat loc doi, vedem în aceeași perioadă de timp 152 de accidente, 136 răni ușoare și 22 de răniți grav. Decesele au fost în număr de două.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele