Trebuia să ajungi la închisoare dacă îți ascundeai banii în România. Ce s-a întâmplat cu legea care ar fi rezolvat multe probleme

de: Alexandru Puiu
20 10. 2023

În urmă cu ceva timp, a ajuns online un proiect legislativ din Parlament care ar fi trebuit să sancționeze aspru persoanele care își ascund veniturile de autorități, mai ales în anumite situații precum stabilirea pensiei de întreținere. Trebuia să se ajungă și la închisoare, dar nu mai e cazul.

În cazul stabilirii pensiei de întreținere în cuplu, dacă unul dintre părinți ascunde, cu rea-credință, veniturile obținute, ar fi trebuit să ajungă în fața unui tribunal și să fie acuzat de abandonarea familiei și să riște pedepse cu închisoarea. Din motive pe care nu le vom afla niciodată, proiectul care integra aceste prevederi a fost retras de către inițiatori în această săptămână.

Citește și: De ce nu vor putea să ne limiteze plățile cash: adevărul despre banii românilor, ce-i în mână nu-i minciună

Nu se mai schimbă Codul Penal

Codul Penal și Codul Civil ar fi trebuit să se schimbe în egală măsură în această săptămână printr-o procedură parlamentară, în conformitate cu un proiect de lege pe care îl poți vedea la această adresă. Din păcate, măsurile respective nu vor mai ajunge niciodată să se aplice după retragerea inițiativei.

Conform avocatnet.ro, așa cum apare în expunerea de motive ce însoțea proiectul legislativ, în Codul penal, la secțiunea ce vizează abandonul de familie, s-ar fi introdus următorul nou alineat: “nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească a pensiei de întreţinere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Citește și: ANAF pune tunurile pe români, trebuie bani la buget. Inspectorii vor fi ”mai duri la colectare”

Pornind de la particularitățile detaliate mai sus, nedeclararea cu rea-credință sau ascunderea, totală sau parțială, a veniturilor în momentul stabilirii pensiei de întreținere, ar fi fost asociată cu ideea de abandon de familie.

Cum s-ar fi schimbat Codul Civil

În ceea ce privește efectul noilor modificări asupra Codului Civil, s-ar fi introdus un alineat suplimentar ce stabilea că “sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”.

Practic, se dorea, potrivit inițiatorilor, „să garanteze pentru copil obținerea surselor financiare necesare traiului, educației și pregătirii sale profesionale, activităților extrașcolare, precum și altor nevoi sociale, raportat la posibilitățile financiare reale ale părintelui care datorează întreținerea”. Din păcate, toate acestea nu mai contează. Proiectul nu va mai ajunge niciodată la vot și cu atât mai puțin să fie promulgat.