Toți românii care stau la bloc trebuie să știe, se schimbă legea: noi amenzi usturătoare, dar și reduceri de impozite

de: Alexandru Puiu
07 03. 2023

În contextul cutremurelor din ultimele săptămânii, asigurarea obligatorie a locuinței a revenit în atenția autorităților, mai ales că, din 2008, nu s-a acordat nicio amendă pe acest subiect. Lucrurile se vor schimba însă destul de repede.

În speranța că va crește în următoarea perioadă numărul locuințelor asigurate împotriva dezastrelor din România, mai mulți parlamentari au propus, printr-un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat, ca amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței să fie aplicate, de acum înainte, de polițiști. În teorie, această sarcină a căzut în trecut în sarcina Primăriei. În practică, nu a dat nimeni nicio amendă. Tot ca un imbold din partea autorităților, cei care își asigură facultativ locuința vor beneficia de reducerea impozitului la locuință.

Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc, la casă

Noul proiect de lege aflat în Senat vizează modificarea Legii 260/2008, referitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, dar și a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Scopul final este creșterea numărului celor care își asigură locuințele.

Prima schimbarea vizează acordare de amenzi pentru lipsa asigurării obligatorii la locuință de către ”personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, nu de către primari sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia, cum apare acum în lege. Practic, vor începe în sfârșit să se acorde amenzi din cauza acestui motiv, fapt care nu s-a petrecut în ultimii 15 ani.

În plus, prin modificarea Codului fiscal, în cazul clădirilor rezidențiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat se va majora cu 10%. Pe de altă parte, cei care au făcut un efort să asigure facultativ clădiri rezidențiale, vor avea un impozit mai mic cu 10%. Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, dar, potrivit datelor din expunerea de motive, „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”.

La momentul de față, în România, conform datelor agregate de reprezentați PAID, doar 20% din populație are locuința asigurată obligatoriu.