Top zece orașe futuriste ce urmează să fie construite în întreaga lume

de: Ozana Mazilu
06 01. 2023

Tehnologia evoluează, infrastructura se dezvoltă, iar orașele futuriste devin realitate. Iată zece orașe futuriste planificate să se construiască în viitor, pe tot globul.

Problemele globale, cum ar fi criza locuințelor și schimbările climatice, stimulează ambițiile pentru o nouă generație de orașe de înaltă tehnologie. The Line, un zgârie-nori de 500 de metri înălțime care va găzdui nouă milioane de oameni în nord-vestul Arabiei Saudite, este cel mai recent exemplu, dar nu singurul.

BIG, Foster + Partners și OMA se numără printre multiplele studiouri de arhitectură care ajută la construirea centrelor urbane futuriste, care adesea pretind că sunt proiectate cu accent pe durabilitate.

Mai jos sunt zece orașe ambițioase care urmează să fie construite în următoarele decenii.

The Line, Arabia Saudită

Guvernul Arabiei Saudite a dezvăluit recent imagini pentru un oraș liniar de 170 de kilometri lungime și 500 de metri înălțime, planificat ca parte a megadezvoltării Neom. În ciuda lungimii și a populației estimate de nouă milioane, The Line va avea o lățime de doar 200 de metri, cu un sistem de transport care va conecta cele două capete în 20 de minute.

Orașul a fost conceput ca o alternativă la structura urbană circulară tradițională, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pretinzându-l drept „un model pentru conservarea naturii și îmbunătățirea vieții umane”.

Telosa, SUA

Arhitectul danez Bjarke Ingels și studioul său BIG planifică Telosa, un oraș de cinci milioane de oameni care urmează să fie construit de la zero pe un loc încă nedezvăluit din deșertul SUA. Proiectul este ideea antreprenorului miliardar Marc Lore, care speră să devină „cel mai sustenabil oraș din lume”.

O parte din viziunea lui Lore este că terenul va fi deținut de o dotare comunitară, ceea ce înseamnă că creșterea valorii ar putea finanța dezvoltarea orașului, având ca prioritate bunăstarea rezidenților.

BiodiverCity, Malaezia

BIG planifică, de asemenea, BiodiverCity, o dezvoltare de 1.821 de hectare a trei insule artificiale construite pe malul insulei Penang din Malaezia, pentru guvernul statului.

Se preconizează că fiecare insulă asemănătoare cu crinul va găzdui între 15.000 și 18.000 de locuitori și va fi conectată printr-o rețea de transport autonomă, fără mașini. Clădirile vor fi construite în principal folosind o combinație de bambus, cherestea și beton produse din materiale reciclate, cu un tampon ecologic în jurul fiecărui district, pentru a susține biodiversitatea.

Noua Capitală Administrativă, Egipt

Egiptul construiește o capitală complet nouă, pentru până la șapte milioane de locuitori, pentru a elimina aglomerația din Cairo, actuala sa capitală, în creștere rapidă.

Firma de arhitectură SOM a realizat un masterplan pentru proiectul finanțat privat, care va acoperi 700 de kilometri pătrați și va cuprinde unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. Guvernul Indoneziei a anunțat, de asemenea, planuri majore pentru a construi o nouă capitală pe insula Borneo. Capitala sa existentă, Jakarta, este orașul cu cea mai rapidă scufundare din lume, scufundandu-se cu 2,5 metri în cei zece ani, până în 2019.

Amaravati, India

Amplasat pe malul râului Krishna, orașul Amaravati va acționa ca noua capitală pentru statul Andhra Pradesh din India. Acesta va fi aranjat în jurul unei clădiri guvernamentale și va avea peste 60% din cartierul său central ocupat de verdeață sau apă.

„Designul reunește cercetarea noastră de-a lungul deceniilor în orașele durabile, încorporând cele mai noi tehnologii care sunt dezvoltate în prezent în India”, a spus Foster + Partners, care este, de asemenea, maestru de planificare a cartiere mari din Ho Chi Minh și Bangkok.

Smart Forest City, Mexic

Arhitectul italian Stefano Boeri lucrează la planuri pentru un oraș inteligent împădurit lângă Cancun, care va conține 7,5 milioane de plante și copaci care absorb carbonul, pe cele 557 de hectare ale sale. Acesta va fi proiectat pentru a găzdui 130.000 de persoane în case la prețuri accesibile, acoperite cu plante și își propune să devină pionier într-un mod mai durabil de viață în oraș.

„Smart Forest City Cancun este o grădină botanică dintr-un oraș contemporan, bazată pe moștenirea mayașă și în relația sa cu lumea naturală și sacra. Un ecosistem urban în care natura și orașul sunt împletite și acționează ca un singur organism”, a spus studioul lui Boeri.

The Orbit, Canada

The Orbit este un alt oraș inteligent planificat, menit să transforme un oraș agricol canadian prin utilizarea extensivă a fibrei optice, drone și vehicule autonome, cu decizii de dezvoltare bazate pe date mari. Firma Partisans din Toronto și-a descris designul ca fiind o versiune modernă a mișcării orașului-grădină care a apărut în Marea Britanie la începutul secolului al XX-lea.

Acesta își propune să echilibreze noile tehnologii cu cadrul agrar existent, crescând, în același timp, orașul de la 30.000 la 150.000 de locuitori.

Oraș plutitor în Maldive

Creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice înseamnă că o mare parte din Maldive este de așteptat să fie nelocuibilă până în 2050. Ca răspuns, guvernul țării are parteneriat cu pactica de arhitectură Waterstudio pentru a proiecta un oraș plutitor care va găzdui 20.000 de oameni într-o lagună din apropierea capitalei sale, încă din 2024.

Prezentat de arhitecți drept „primul oraș insular plutitor din lume”, acesta va include 5.000 de case plutitoare mici și va fi construit pe o serie de structuri hexagonale care se ridică odată cu marea. Un alt prototip de oraș plutitor rezistent la climă este proiectat de studioul danez BIG împreună cu Samoo și compania tehnologică Oceanix pentru mările de lângă Busan, în Coreea de Sud.

Chengdu Future City, China

Firma olandeză de arhitectură OMA a elaborat un masterplan fără mașini pentru capitala provinciei Sichuan din China, despre care susține că provoacă modelele convenționale de planificare urbană care sunt conduse de rețelele de drumuri sau care maximizează suprafața brută.

Setat să ocupe un teren de 4,6 kilometri pătrați, Chengdu Future City se va concentra pe topografia ondulată a terenului, cu șase zone distincte concepute pentru a se integra cu peisajul din jur. Toate clădirile din fiecare zonă vor fi accesibile pe jos în zece minute, în timp ce o „rețea de mobilitate inteligentă” care utilizează vehicule automate va conecta orașul futurist de restul orașului Chengdu.

Innovation Park, SUA

Magnatul criptomonedelor Jeffrey Berns intenționează să dezvolte o parte din deșertul Nevada într-un oraș inteligent alimentat de tehnologia blockchain.

Cu ajutorul studiourilor de arhitectură Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects și Tom Wiscombe Architecture, el intenționează să transforme terenul de 27.113 de hectare într-o comunitate în care oamenii pot vota și stoca date fără implicarea guvernelor sau a terților.