Cum va arăta orașul futurist dintr-un deșert american. Va costa 400 de miliarde de dolari VIDEO

Cum va arăta orașul futurist dintr-un deșert american. Va costa 400 de miliarde de dolari VIDEO
Orașul viitorului cu implicarea directă a locatarilor

Pe vremea când eram copii și citeam romanele lui Jules Verne, aflam de orașe ale viitorului, curate și pline de tehnologii ciudate. Astăzi acest lucru deja poate deveni realitate, sau cel mai bine spus va deveni realitate. Miliardarul Marc Lore spune că a investit într-un oraș al viitorului. Suma totală pentru construcția acestuia, conform CNN, se ridică la 400 de miliarde de dolari. Denumit „noul oraș din America”, acesta ar urma să fie construit în deșert.

Miliardarul Marc Lore propune Telosa. Megaorașul de 400 de miliarde de dolari în deșert

Miliardarul Marc Lore a dezvăluit planurile pentru Telosa, un megaoraș de 400 de miliarde de dolari care va fi construit undeva în deșertul american, cu spațiu pentru până la cinci milioane de locuitori. Telosa este proiectat ca o nouă metropolă care va stabili „un standard global pentru viața urbană, va extinde potențialul uman și va deveni un model pentru generațiile viitoare”.

Creatorii propun ca planificarea orașului să fie axată pe implicarea cetățenilor, echitabilitate și durabilitate. Locația viitorului megaoraș Telosa nu a fost încă decisă. Planificatorii au spus că probabil va fi construită undeva în vestul american, profitând de prețurile scăzute ale terenurilor din regiune.

Locațiile posibile includ Nevada, Utah, Idaho, Arizona și Texas, dar și regiunea Appalachian, se arată pe site-ul oficial al proiectului. O posibilă complicație ar putea fi reducerea rapidă a nivelului apei din vestul Statelor Unite ale Americii, care a fost cuprinsă de două decenii de secetă.

Miliardarul Marc Lore, care a fost director executiv al Walmart în perioada 2016-2021, a declarat că Telosa se bazează pe conceptul de „echitism”. Este vorba de un sistem economic în care cetățenii au un pachet de acțiuni investite în pământul orașului.

„Orașele care au fost construite până acum de la zero seamănă mai degrabă cu proiecte imobiliare. Nu încep cu oamenii în centrul ideii.

Pentru că, dacă ai începe cu oamenii, te-ai gândi imediat: „OK, care este misiunea și care sunt valorile?”, spune Marc Lore.

Orașul viitorului cu implicarea directă a locatarilor

Noul proiect va permite locuitorilor să „participe la procesul decizional și de bugetare” pentru oraș. În același timp, organizatorii proiectului promit o transparență totală în guvernare. Site-ul web al orașului spune că scopul este de a crea un oraș „deschis, corect, incluziv” și durabil al viitorului.

Parcurile urbane vor găzdui floră nativă și vor acționa, de asemenea, ca zone de stocare a apei, în timp ce străzile vor „acorda prioritate bicicletelor și pietonilor” și vor include și mașini automate. O imagine lansată de organizatori descrie un zgârie-nori propus, Equitism Tower.

Conform creatorilor,  va avea un depozit ridicat de apă, ferme aeroponice. Construcția va dispune și de un acoperiș fotovoltaic producător de energie care îi va permite să „împartă și să distribuie tot ceea ce produce”, conform CNN.

Acest proiect ambițios, de aproape 60 de mii de hectare, promite o arhitectură ecologică. În același timp vorbește de o producție durabilă de energie și un sistem de apă pretins rezistent la secetă. Un așa-numit „design de oraș de 15 minute” le va permite locuitorilor să-și acceseze locurile de muncă, școlile și facilitățile la o distanță de un sfert de oră de la domiciliul lor.

Într-un videoclip promoțional, miliardarul Marc Lore și-a descris propunerea ca fiind:

„Cel mai deschis, cel mai corect și mai inclusiv oraș din lume. Misiunea Telosa este de a crea un viitor mai echitabil și mai durabil. Aceasta este steaua noastră de nord.”

Miliardarul Marc Lore  a fondat jet.com înainte de a vinde Walmart și de a se alătura gigantului de retail ca șef al comerțului electronic în 2016. A părăsit compania la începutul acestui an, spunând că planurile sale de pensionare includeau lucrul la o emisiune Reality TV de actualitate, consilierea startup-urilor și construirea unui „oraș al viitorului”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI