Top 3 cele mai proaste sfaturi de bani primite de la părinții mei

de: Alexandru Puiu
22 08. 2023

Cine nu a avut măcar o dată în viață discuții cu părinții legate de bani? Știi tu, acele momente în care înțelepciunea supremă se rezumă la sfaturi precum: nu mai cheltui bani, strânge cât de mult poți și cumpără-ți casa ta.

Desigur că părinții noștri nu ne doresc răul și, atât cât știu și cunosc și ei, vor să ne insufle din experiența lor și din ceea ce consideră că ne va fi de folos, ca să avem o viață mai bună decât a lor, mai lipsită de lipsuri și mai îndestulată.

Problema este că răul nu se poate face doar voit. Există și un rău pe care-l poți face având cele mai bune intenții, însă neavând informațiile corecte, neavând experiența necesară și nefiind conectat la lumea banilor de azi.

Părinții și bunicii noștri, cu tot respectul pentru vârsta, munca și realizările lor, au trăit în vremuri în care educația financiară nu doar că nu exista, dar nici nu avea temei în a fi aplicată. În fond, dacă economiseai, ce puteai face cu banii pe vremea vechiului regim? Cam nimic.

Ei bine, astăzi lucrurile stau altfel, avem posibilitatea de a investi, de a călători, de a deveni antreprenori, de a ne îndeplini orice vis, indiferent de cât de măreț sau nebunesc ar fi. Tehnologia evoluează cu viteza luminii, piața muncii de azi nu mai e cea de mâine, ce e azi actualitate, în câteva ore e istorie. Trăim vremuri în care trebuie să ne adaptăm, să învățăm, să acumulăm experiență și experiențe, să fim curajoși și mai ales să ne asumăm riscuri. Toate aceste lucruri sunt de neînțeles și e firesc pentru cei ce toată viața și-au trăit-o în austeritate, în cenzură, limitare, sărăcie, nevoi, dar totodată și-n siguranța zilei de mâine, din perspectivă economică.

3 momente în care nu e indicat să-ți asculți părinții, când îți dau sfaturi legate de bani

Acestea fiind spuse, iată cele mai proaste 3 sfaturi pe care le poți primi de la părinți

1. Cu primii bani ia-ți o casă

Greșit! Nu ai cum să speri că te vei putea dezvolta profesional, personal și financiar, dacă de la 20 de ani îți îngropi majoritatea banilor câștigați în niște ziduri.

Știm că mentalitatea de a avea propria casă domină la români, dar dacă suprapunem harta sărăciei europene cu cea a numărului de proprietari, vom constata că suntem printre amărâții Europei, dar avem cei mai mulți proprietari de case.

O rată la bancă ne obligă la un angajament financiar pe 20 sau 30 de ani, cei mai prosperi ani din viața unui om, după care urmează pensionarea.

Desigur că e indicat să ai propria ta casă, dacă ai un ideal din asta, dar cumpăr-o din banii obținuți dintr-o investiție, dintr-o afacere, nu deveni sclavul unui contract de credit.

2. Nu-ți da demisia, „zi mersi” că ai de muncă

O altă piedică ce poate fi pusă de părinți este în ascensiunea profesională. Părinții, pe bună dreptate, că-și doresc să nu riști să ai un parcurs liniar în viață. Doar că zona de confort nu-ți va aduce niciodată creștere și nici prosperitate.

Piața muncii din zilele noastre ne oferă numeroase oportunități pe care le putem explora, cu riscuri mai mici sau mai mari, dar care merită.

3. Economisește tot, încă de la primul salariu

E sănătos să pui bani deoparte și e vital să deprinzi acest obicei și să te ții de el toată viața, doar că la fel de important este să ai și propriile experiențe cu banii și cheltuirea lor, pentru că, dacă nu o vei face la tinerețe, vei ajunge să faci greșeli financiare poate mai târziu, când nu numai tu vei avea de suportat consecințe, ci poate și viitoarea ta familie.

Prin urmare, da, la tinerețe poate fi și momentul micilor escapade financiare. A nu se înțelege prin asta iresponsabilitate sau cheltuirea tuturor banilor, însă dacă vrei să pleci într-o vacanță cu prietenii și sacrifici un salariu pe an, chiar nu-i o tragedie că nu ai economisit nimic în acea lună.