Top 10 tehnologii aflate în dezvoltare: de ce sunt bune dar și periculoase pentru umanitate

de: Andrei Tilimpea
01 02. 2023

Există o tehnologie incredibilă emergentă la orizont pentru 2023, dar există și unele progrese periculoase și îngrijorătoare care ar trebui să fie pe radar.

Această tehnologie emergentă ar putea avea implicații uriașe pentru rasa umană.

La urma urmei, aplaudăm progresul științific, dar este important pentru noi să monitorizăm modul în care unele dintre aceste tehnologii sunt utilizate. Unele descoperiri pot fi ușor abuzate sau folosite în moduri periculoase sau înfricoșătoare.

Să aruncăm o privire la cele mai înfricoșătoare tendințe tehnologice despre care toată lumea ar trebui să le cunoască astăzi.

1. Singularitatea AI

În multe aspecte, inteligența artificială devine capabilă de gândire la nivel uman. „Singularitatea AI” este un punct ipotetic în viitor în care AI-ul devine mai inteligent decât oamenii, dar aș susține că, în anumite privințe, am atins deja acel punct de vârf.

Acum avem algoritmi AI extrem de puternici care pot depăși oamenii la multe niveluri – iar acest lucru va avea un impact enorm asupra locurilor de muncă.

Experții prevăd că 80 până la 90% din toate locurile de muncă actuale din lume vor fi sporite de AI, iar multe chiar vor deveni complet învechite. Trebuie să ne gândim cum să ne pregătim pentru această schimbare și să putem schimba vitezele pentru a creea joburi pe care doar oamenii sunt capabili să o facă.

2. Oameni editabili

Datorită tehnologiei CRISPR-Cas9, avem capacitatea de a schimba genele moștenite ale plantelor, animalelor și propriului nostru corp uman. Editarea genelor are beneficii incredibile, deoarece ne poate ajuta să luptăm împotriva bolilor, să reparăm mutațiile genetice care provoacă boli devastatoare, să eliminăm alergiile alimentare și să ne asigurăm că avem suficientă hrană pentru a hrăni planeta.

De exemplu, oamenii de știință experimentează o metodă de reparare a unei mutații genetice care cauzează distrofia musculară Duchenne – o afecțiune devastatoare care duce la moartea timpurie. Experimentele cu CRISPR la șoareci și câini arată promițătoare și pot duce la tratamente umane viabile pentru distrofia musculară Duchenne.

Pe de altă parte, există multe preocupări cu privire la ideea de a schimba genele moștenite pentru totdeauna. Cu CRISPR, avem capacitatea de a manipula gene care vor fi încorporate permanent în genom și vor fi transmise din generație în generație.

Multe țări, inclusiv cea mai mare parte a Europei, au interzis editarea liniei germinale, deoarece implicațiile acesteia nu sunt încă pe deplin înțelese – dar editarea liniei germinale este încă legală în China și Statele Unite.

3. Fuziunea oamenilor cu mașinile

În multe privințe, vedem deja o fuziune de oameni și mașini. Când cineva are un accident și pierde un membru, putem înlocui acel membru cu o proteză. De asemenea, putem îmbunătăți vederea oamenilor cu lentile de contact sau chiar le putem oferi viziune „super” sau viziune de noapte folosind tehnologia.

Dar dacă această tehnologie merge prea departe? Armata americană a creat deja exoschelete care par să ofere soldaților superputeri. Oamenii de știință lucrează, de asemenea, la interfețe care ne vor oferi capabilități AI care îmbină pe deplin oamenii cu mașinile. Unele companii au anunțat planuri de a dezvolta interfețe creier-calculator care pot citi mințile.

Preocuparea este că această tehnologie va fi potențial abuzată, creând o viziune Terminator asupra viitorului.

4. Capacitatea de a imprima orice

Tehnologia de imprimare 3D ne permite să creăm practic orice obiect 3D, dar această capacitate poate fi folosită și în moduri dăunătoare. Pe măsură ce imprimantele 3D devin mai accesibile și omniprezente, va fi mai greu să controlați tipărirea armelor, deoarece oricine poate descărca un algoritm și „tipărește” orice dorește, chiar acasă.

Reglementarea și urmărirea armelor imprimate 3D sunt dificile, deoarece nu există numere de serie pe aceste arme, așa că reprezintă o amenințare în creștere. În octombrie, poliția britanică a confiscat în mare măsură componente de arme de foc imprimate 3D, într-o fabrică de arme de foc din Londra.

Teama este că extremiștii și criminalii vor pune mâna pe aceste arme nereglementate pe măsură ce se deplasează în curentul principal.

5. Calcularea cuantică

Calculatoarele cuantice sunt mașini inovatoare care ne vor putea oferi o putere de calcul care este potențial de un trilion de ori mai puternică decât supercalculatoarele pe care le avem astăzi.

Acest lucru poate avea beneficii enorme, dar calculul cuantic va permite, de asemenea, hackerilor să ocolească sistemele noastre tradiționale de securitate și să spargă practic orice. În prezent, folosim criptare avansată pentru a ne proteja datele personale, militare și comerciale, dar computerele cuantice vor putea trece direct prin această criptare.

Corporațiile și guvernele încep să ia în serios această amenințare și pun resurse în „criptarea post-cuantică” care va proteja datele noastre cele mai sensibile.

6. Roboți Inteligenți autonomi

Pe măsură ce roboții devin mai inteligenți și autonomi, ei vor putea înlocui oamenii în multe locuri de muncă. Roboții autonomi își pot lua propriile decizii pe baza informațiilor din mediu, apoi efectuează acțiuni în consecință.

Avem deja mașini autonome, precum și roboți care răstoarnă burgeri, lucrează în fabrici, ridică comenzi de băcănie, ne fac cafeaua și ne servesc mâncare.

La fel ca în cazul inteligenței artificiale, va trebui să ne gândim cum ne putem recalifica și recalifica forța de muncă, pe măsură ce oamenii cu anumite roluri sunt înlocuiți de acești roboți inteligenți autonomi.

7. Drone ucigașe

Crezi că acesta este exagerat? Mai gândește-te.

Dronele care lucrează împreună în grupuri – cu ajutorul AI – pot deja identifica, urmări și distruge ținte.

La Universitatea din Zhejiang din China, oamenii de știință au dezvoltat un roi de drone capabil să urmărească oamenii prin pădurile dense de bambus fără ghidare umană.

Halcon, o filială a grupului Edge din Emiratele Arabe Unite, a dezvăluit recent un sistem de drone în roi, cunoscut sub numele de Hunter 2-S, care poate partaja informații pentru urmărirea și interacțiunea cu ținte.

Dronele sunt văzute ca o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a copleși apărarea fără a fi nevoie să pună soldați în pericol – iar implicațiile acestui tip de tehnologie sunt destul de înfricoșătoare.

8. Supraveghere digitală

În lumea noastră din ce în ce mai digitalizată, putem urmări aproape orice. Companiile urmăresc apăsările de taste ale lucrătorilor, iar departamentele de poliție folosesc recunoașterea facială pentru a monitoriza acțiunile și mișcările oamenilor.

Acest tip de supraveghere digitală reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului și deschide ușa unui potențial abuz enorm.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a condamnat public supravegherea digitală arbitrară și ilegală ca o încălcare a drepturilor omului. David Kaye, raportorul special al ONU pentru libertatea de opinie și exprimare, a cerut un moratoriu asupra vânzărilor și transferului global de instrumente de supraveghere digitală până când vom putea pune în aplicare politici legale care să tragă organizațiile și guvernele la răspundere pentru modul în care sunt utilizate aceste instrumente.

9. Falsuri profunde în metavers

Deși există o serie de utilizări benefice pentru tehnologia deepfake – cum ar fi recrearea unor figuri istorice pentru medii educaționale sau aducerea unor instrumente de accesibilitate media sintetice activate de AI pentru persoanele care au nevoie de ele – utilizarea rău intenționată a acestei tehnologii este o preocupare.

Deepfake-urile pot fi folosite pentru a crea imagini și videoclipuri cu oricine, inclusiv celebrități, politicieni sau lideri ai tehnologiei și ar putea fi folosite pentru a susține orice agendă. Deepfake-urile au devenit atât de bune încât este greu de făcut diferența dintre imaginile reale și falsurile digitale.

Și pe măsură ce intrăm în metavers și petrecem mai mult timp în lumea virtuală, vom avea nevoie de modalități de a ne verifica identitatea, astfel încât interacțiunile noastre cu ceilalți să fie protejate și în siguranță.

10. Nanoboți

Oamenii de știință au dezvoltat nanoboți – roboți minusculi la scară nanometrică – care pot intra în fluxul nostru sanguin și chiar pot ocoli bariera hemato-encefalică.

Această tehnologie are beneficii potențiale enorme pentru lucruri precum prelevarea de mostre, colectarea și transmiterea de date și livrarea de droguri – dar potențialul de abuz este, de asemenea, mare. În viitor, nanoboții pot fi folosiți chiar și pentru a transmite gândirea umană.

Nanoboții înarmați ar putea ucide o anumită persoană sau un grup de oameni sau chiar își pot rescrie amintirile astfel încât să se întoarcă împotriva propriei părți. Există, de asemenea, probleme serioase de confidențialitate în lumea noastră modernă a dispozitivelor puternic conectate. Ce ne protejează datele medicale și gândurile noastre, în lumea nanoboților? Sunt necesare reglementări și supraveghere puternice pentru a oferi transparență și pentru a preveni aceste probleme.