Inovație uimitoare în tehnologie și știință: țesutul uman poate fi printat 3D pe orbită

Inovație uimitoare în tehnologie și știință: țesutul uman poate fi printat 3D pe orbită

Cu ajutorul NASA și al Japoniei, Uganda a devenit oficial o națiune spațială, iar PearlAfricaSat-1 recent lansată are la bord o tehnologie destul de ingenioasă. Este vorba despre o inovație uimitoare în tehnologie și știință: țesutul uman poate fi printat 3D pe orbită.

După cum raportează Nile Post, cu sediul în Uganda, satelitul lansat din portul spațial regional Mid-Atlantic al NASA, din Virginia, în dimineața zilei de 7 noiembrie nu numai că va oferi funcții importante de monitorizare a agriculturii și de securitate pentru națiunea în curs de dezvoltare, dar va desfășura și experimente care implică imprimarea 3D a țesutului uman.

Premieră pe orbită

Conform site-ului de știri din Uganda, țesuturile tipărite pe PearlAfricaSat-1 vor fi folosite în cercetarea efectelor pe care microgravitația le are asupra funcției unui ovar – și, după cum notează Quartz în articolul său despre misiunea susținută de NASA și Japonia, aspectul microgravitației al experimentelor este cel cheie, deoarece „bioprintarea” organelor umane este dificil de realizat cu gravitația Pământului.

În timp ce bioprintarea – sau imprimarea 3D a țesuturilor și organelor umane – este o realitate din 2014, este excepțional de dificil să se facă acest lucru pe Pământ, deoarece necesită procese complexe pentru a crea structurile complicate de țesut ale părților umane.

Lipsa de greutate a spațiului elimină însă nevoia unor astfel de procese grele, notează Quartz. Nu este prima dată când echipamentele de bioprintare sunt trimise în microgravitația de pe orbita Pământului – Rusia a devenit prima care a făcut acest lucru în 2018, când a trimis mașini de bioprintare la Stația Spațială Internațională și a început să efectueze experimente în imprimarea țesutului uman. De asemenea, la sfârșitul anului 2021, NASA a trimis și o bioimprimantă la ISS, într-o misiune de aprovizionare cu mărfuri SpaceX.

PearlAfricaSat-1 va fi stocat pentru scurt timp pe ISS, înainte de a fi lansat pe orbită mai târziu în acest an.