Toaleta din fundul curții, blestemul românilor și-n 2023: mulți încă trăiesc precum străbunicii noștri

de: Alexandru Puiu
26 06. 2023

Mulți dintre români nu au condiții de trai decente în propria lor gospodărie, mai ales dacă locuiesc în mediul rural.

Sistemele de canalizare, o cerință obligatorie pentru un trai normal în anul 2023, lipsesc cu desăvârșire din nepermis de multe localități de pe teritoriul splendidei noastre țări.

Oamenii sunt nevoiți să-și ducă zilele, în secolul vitezei și al tehnologiei, ca strămoșii lor. Toaleta din fundul curții rămâne blestemul multor conaționali de-ai noștri care nu au apucat niciodată să-și facă un duș sau să tragă apa la toaletă la ei în casă.

Avem BMW-uri la poartă, dar mergem la toaletă în grădină

Pe această tristă temă, niște cifre puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS), vin să adâncească drama. Se pare că doar 60% dintre români sunt conectați la sistemele de canalizare. Datele concrete ale INS fac referire la anul 2022, însă puțin probabil să fi intervenit schimbări majore și satele noastre să fie azi împânzite de rețele de canalizare, la doar un an distanță de analiza INS.

„În anul 2022, un număr de 11.276.660 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 59,2% din populaţia rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021”, potrivit INS.

În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost de 11.062.432 persoane, reprezentând 58,1% din populaţia rezidentă a ţării, cu 269.782 persoane mai mult decât în anul 2021. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate.

„La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (99,0%), urmată de regiunea Centru (70,7%) și Vest (68,4%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (37,9%), Sud-Muntenia (41,1%) și Sud-Vest Oltenia (47,9%)”, se mai precizează în analiza INS.