Testul simplu ce-ți arată dacă suferi de inimă. Legătura neașteptată cu starea gingiilor

de: Gabriel Peneș
22 08. 2023

Bolile de inimă sunt cauza a numeroase decese în toată lumea. De aceea, diagnosticarea din timp a acestora este esențială pentru viața multor persoane. Recent, cercetătorii au dezvoltat un test simplu ce reprezintă o abordare holistică a identificării riscurilor apariției unor boli de inimă.

Testul simplu ce-ți arată dacă suferi de inimă

În cadrul unui studiu-pilot, oamenii de știință au creat un test oral ce poate identifica riscurile apariției suferințelor cardiace. Se știe că între sănătatea gurii și bolile de inimă există o legătură puternică.

Inflamațiile gingiilor pot duce la paradontite, ce reprezintă afecțiuni ce pot leza țesutul moale din jurul dinților.

De asemenea, este cunoscut de multă vreme faptul că factorii inflamatori din paradontite pot afecta nu doar gingiile, ci și sistemul vascular. Cercetătorii au investigat acum dacă printr-o simplă clătire a gurii se poate identifica dacă cineva prezintă factori de risc ai apariției bolilor de inimă.

Oamenii de știință au dezvoltat instrumente pentru a analiza mostre de celule albe – al căror nivel poate indică existența unei infecții la nivelul gingiilor. Rezultatul testelor a arătat că există o conexiune puternică între nivelurile ridicate de celule albe și compromiterea fluxului sanguin prin artere, un semn timpuriu al unei stări arteriale proaste.

„Chiar și la tinerii adulți, fie și un nivel scăzut al unei inflamații orale poate avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare, una dintre principalele cauze de mortalitate din America de Nord”, a spus Dr. Trevor King, unul dintre autorii studiului publicat în Frontiers in Oral Health.

Starea gingiilor poate indica riscul de apariție a unei afecțiuni cardiovasculare

Legătura neașteptată cu starea gingiilor

„Am început să găsim tot mai multe legături între sănătatea orală și riscul afecțiunilor cardiovasculare”, a spus și Ker-Yung Hong, autorul principal al studiului.

„Dacă vedem că sănătatea gurii poate avea un impact asupra acestui tip de afecțiuni, chiar și la indivizii tineri și sănătoși, putem implementa o abordare holistică mult mai devreme”, a adăugat Hong.

Studiul a analizat 28 de persoane nefumătoare, cu niciun istoric de boli paradontale, ce nu foloseau niciun medicament care le putea afecta sănătatea cardiovasculară. Acestea au fost rugate să nu mănânce timp de 6 ore înainte de veni la laborator unde și-au clătit gura cu o soluție salină.

Cercetătorii au notat, de asemenea, viteza fluxului sanguin pentru a determina nivelul de îngustare al arterelor, ateroscleroza fiind una dintre cauzele creșterii riscului de boli ale inimii.

Rezultatele au arătat că un nivel ridicat de celule albe în salivă are o legătură semnificativă cu ateroscleroza, ceea ce indică un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare.

Acest lucru ar putea avea o importanță uriașă pentru detectarea timpurie a riscului de boli de inimă și luarea măsurilor necesare. De aceea, cercetătorii au în plan să realizeze și alte studii în care să includă inclusiv persoane care prezintă afecțiuni ale gingiilor, pentru a vedea în ce fel starea acestora este în legătură cu sănătatea inimii acestora.