Calculatoarele prezic infarctul miocardic mai bine decât medicii

Calculatoarele prezic infarctul miocardic mai bine decât medicii

Infarctul miocardic face aproximativ 20 de milioane de victime anual, dar lucrurile s-ar putea îmbunătăți în viitor.

O echipă de cercetători de la University of Nottingham, din Marea Britanie, a reușit să creeze un algoritm de învățarea automatizată care prezice predispoziția la infarct miocardic la fel de bine și uneori chiar mai bine decât un doctor.

Cei de la American College of Cardiology (ACC) și de la American Heart Association (AHA) au elaborat un ghid care cuprinde mai mulți factori de luat în considerare atunci când se estimează riscurile de infarct miocardic. Există opt factori, între care vârsta, nivelul de colesterol și tensiunea arterială. În medie, acest sistem reușește să ofere predicții corecte în 72,8% din cazuri.

Vorbim despre o precizie destul de ridicată, dar Stephen Weng și echipa sa au dorit să creeze un sistem mai bun de atât. Aceștia au creat patru algoritmi de învățare automatizată, cărora le-au oferit apoi datele de la 378.256 de pacienți din Marea Britanie.

Sistemele au folosit, inițial, aproximativ 295.000 de seturi de date pentru a genera o serie de modele predictive interne. Apoi, au folosit restul de date pentru a testa și rafina sistemele create. Algoritmii au reușit să se descurce mult mai bine decât ghidurile create de ACC și AHA, precizia fiind cuprinsă între 74,5% și 76,4%.

Algoritmul rețelei neurale a prezis cel mai bine infarctul miocardic, depășind ghidurile cu 7,6% și oferind cu 1,6% mai puține alarme false.

Din cele 83.000 de seturi de test, sistemul ar fi putut salva alte 355 de vieți. În mod interesant, sistemele bazate pe inteligență artificială au luat în calcul o serie de factori de risc necatalogați de ghidurile existente, cum ar fi bolile mintale severe sau consumul oral de corticosteroizi. ”Există o mulțime de interacțiuni în sistemele biologice”, spune Weng, citat de engadget.com. ”Asta e realitatea corpului uman, iar calculatoarele ne ajută să explorăm aceste interacțiuni.”

Citește și: