Temperaturi mai mici în case și economie agresivă la utilități: ce fac oamenii în contextul crizei energetice și a prețurilor explozive

de: Alexandru Puiu
19 01. 2023

Din momentul în care s-a declanșat criza energetică în Europa, iar prețurile pentru utilități au explodat, autoritățile din fiecare colț al bătrânului continent au venit la înaintare cu o sumedenie de sfaturi și recomandări pentru a face economie. Chiar dacă unele s-au tradus prin a sta în frig, un număr surprinzător de mare de oameni s-au conformat, inclusiv în România.

Conform datelor agregate de Reuters, europenii și-au redus temperaturile în casă în această iarnă, atât pentru a-și micșora facturile la utilități, cât și pentru a respecta apelurile guvernamentale pe subiect. Unii au decis să amâne pornirea căldurii în casă cu aproximativ o lună, ca apoi să seteze centrala la un nivel mai scăzut.

Soluția pentru criza energetică

Din datele provenite de la sute de mii de termostate inteligente instalate în gospodării de pe întregul continent de către compania Tado din Munchen, pe măsură ce temperaturile au scăzut, gospodăriile au răspuns la avertismentele cu privire la creșterea costurilor de încălzire. În plus, a crescut și interesul oamenilor pentru a monitoriza consumul de gaz prin dispozitive inteligente. În Germania, în cazul construcțiilor noi, acestea sunt obligatorii.

În iarna 2021-22, proporția locuințelor cu încălzirea pornită în întreaga Europă a depășit 90% pe 28 noiembrie. În cei trei ani anteriori, acest prag a fost depășit cu câteva săptămâni mai devreme, pe 7, 12 și, respectiv, 5 noiembrie, potrivit datelor furnizate de Tado. În iarna următoare, conform măsurătorilor a aproximativ 340.000 de termometre inteligente, setările de încălzire au fost în medie cu aproape un grad mai mici, comparativ cu anii precedenți. Partea bună este că, cel puțin în materie de aprovizionare cu gaze, perspectivele sunt mai optimiste la momentul de față, în partea datorită iernii mai blânde de pe continent.

“Datorită economiilor, intrărilor de gaze, nivelurilor bune de stocare, suntem foarte, foarte optimiști că nu va mai trebui să ne facem griji cu privire la o penurie de gaze în această iarnă”, a declarat marți Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale de Reţele, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din ţară, după ce anterior le spusese consumatorilor să facă reduceri mari pentru a preveni perturbări grave, conform Economedia.

“Aproximativ 79% din consumul de energie într-o locuință privată este reprezentat de încălzire și apă caldă”, a declarat directorul general al Tado, Christian Deilmann. “Televizorul, gătitul și iluminatul nu sunt atât de importante: important este să ai încălzirea și apa caldă sub control.”