17 ian. 2023 | 14:05

N-am scăpat de criza energetică: deși gazele s-au ieftinit, nu trebuie să ne facem iluzii, situația rămâne critică

ACTUALITATE
N-am scăpat de criza energetică: deși gazele s-au ieftinit, nu trebuie să ne facem iluzii, situația rămâne critică

Această iarnă a fost deosebit de blândă, din perspectiva temperaturilor, iar acest lucru a îndepărtat presiunile uriașe de pe piețele de energie. Totuși, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, situația rămâne îngrijorătoare.

Prețurile pe piața de energie, la nivel mondial, sunt în scădere. Dacă ne referim la gaze, de exemplu, s-a atins nivelul minim al ultimelor 17 luni, un adevărat record pe care nimeni nu se aștepta să reușim să-l atingem chiar în inima iernii, când în mod normal evoluțiile de pe piețele de energie nu sunt în favoarea consumatorilor.

Dar iarna aceasta are câteva elemente deosebite ce ne-au fost în avantaj. În primul rând, este foarte caldă și, astfel, consumul este scăzut.

Prin urmare, prețurile fac un pas în spate, dar asta nu înseamnă că am scăpat de criza energetică.

Să nu ne facem iluzii, realitatea e dură și viitorul este instabil

Războiul de la graniță e real și nu dă semne că s-ar termina prea curând, dependența de energia din Rusia, pe termen mediu și lung, este o problemă la fel de reală ce nu se va trata peste noapte și foarte probabil avem nevoie de ceva timp pentru a pune pe picioare planuri și măsuri eficiente de acum încolo. De asemenea, e nevoie de strategii, de investiții, de viziune și de accelerarea tranziției către energia verde. Toate acestea necesită timp.

„Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare.”, conform specialiștilor de la firma de trading Energi Danmark A/S. Experții subliniază, totuși, faptul că această criză energetică nu se evaporă brusc peste iarnă.

În continuare, evoluția prețurilor din sectorul energetic va depinde cu precădere de ce întâmplă în plan geopolitic. Este evident că o agravare a situației între Rusia și Ucraina se va reflecta în mod negativ pe piață.