Telescopul James Webb a găsit apă în jurul unei comete din centura principală de asteroizi: ce înseamnă asta

de: Ozana Mazilu
22 05. 2023

Descoperirea făcută de telescopul James Webb creează un nou mister.

Telescopul spațial James Webb tocmai a făcut a doua observație revoluționară. Cercetătorii au folosit camera cu infraroșu apropiat a observatorului pentru a detecta primul caz cunoscut de vapori de apă în jurul unei comete din centura principală de asteroizi, cunoscută și sub numele de cometă din centura principală. Oamenii de știință credeau că cometele ar putea păstra gheața din apă atât de aproape de Soare, dar nu aveau dovezi solide până acum. În general, se așteptau ca cometele să se așeze în Centura Kuiper sau Norul Oort, ambele fiind suficient de departe de Soare încât gheața ar putea rezista.

Telescopul James Webb a făcut o nouă descoperire importantă

Totuși, descoperirile au creat o nouă întrebare importantă. În timp ce dioxidul de carbon reprezintă în mod normal 10% din materialul potențial vaporizat dintr-o cometă, instrumentele lui Webb nu au detectat nimic în Read. Grupul de cercetare speculează că CO2 fie s-a disipat de-a lungul miliardelor de ani, fie că Read s-a format într-o parte relativ favorabilă a Sistemului Solar care nu avea dioxid de carbon.

Ca referință, Read a fost unul dintre primele corpuri folosite pentru a stabili categoria principală a cometei centurii. Telescopul Webb este primul echipament suficient de puternic pentru a studia aceste comete în detaliu.

Așadar, având în vedere aceste lucruri, vor fi necesare mai multe observații pentru a înțelege dacă lipsa de CO2 a lui Read este o întâmplare sau este împărtășită de alte comete din centura principală. Indiferent dacă este așa sau nu, membrul echipei Stefanie Milam sugerează că o misiune de colectare a probelor ar putea fi utilă pentru a afla mai multe despre comete ca aceasta. Ar fi cu siguranță mai practic decât alte misiuni – Centura Kuiper începe aproximativ de la marginea orbitei lui Neptun, în timp ce Norul Oort este la aproximativ doi ani lumină distanță.