Tehnologia mRNA pentru vaccinul COVID-19 a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2023

de: Ozana Mazilu
03 10. 2023

Tehnologia mRNA pentru vaccinul COVID a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2023. Katalin Karikó și Drew Weissman au câștigat prestigiosul premiu.

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2023 sunt Katalin Karikó și Drew Weissman. Premiul a fost acordat pentru descoperirea „modificărilor bazei nucleozide care au permis dezvoltarea de vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19”. Premiul este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (în jur de 1.002.000 de dolari SUA la momentul publicării), bani care vor fi împărțiți între câștigători.

Premiul Nobel pentru Medicină 2023 a mers la vaccinul COVID

Premiul recunoaște modul în care acești oameni de știință au ajutat să înțeleagă cum se folosește ARNm pentru a crea un nou tip de vaccin. Această tehnologie s-a dovedit a fi o schimbare de destine și salvatoare de vieți în primii ani ai pandemiei de COVID-19. Este de netăgăduit că vaccinurile ARNm COVID-19 au salvat milioane de vieți în întreaga lume.

Vezi și Marcel Ciolacu cere ca procurorii să verifice achiziția de vaccinuri din pandemie: „S-au cumpărat peste 100 milioane doze de vaccin pentru 15 milioane de români”

Profesorii Katalin Karikó și Drew Weissman lucrează la un mecanism mediat de ARN extins dincolo de vaccinul COVID-19 și are un potențial incredibil pentru alte tratamente. Cei doi au primit și Premiul Breakthrough 2022 pentru munca lor.

Vorbind atunci cu IFLScience, profesorul Karikó a remarcat că dezvoltarea acestei tehnologii ARN a trebuit să depășească provocări semnificative de-a lungul deceniilor. Dar a subliniat cum tehnologia a arătat acum un potențial incredibil. Tehnologia ARNm este văzută ca un instrument crucial nu doar în combaterea agenților patogeni precum coronavirusul, HIV și Ebola, ci și în tratarea bolilor precum cancerul și leucemia. Potențialul acestei lucrări este cu adevărat incredibil.

„Depinde doar de imaginația colegilor din știință. Ei își fac o idee și apoi folosesc ARNm pentru a explora oricare ar fi ideea lor”, a spus Karikó pentru IFLScience.

Vezi și Cum se fabrică vaccinul Pfizer: planuri imense pentru fabrica din Germania

Cine este Katalin Kariko, biochimista din spatele tehnologiei mARN

Katalin Kariko s-a născut în ianuarie 1955 într-o familie creștină din orașul Szolnok din centrul Ungariei. Kariko a crescut în apropiere de Kisujszellas pe Marea Câmpie Ungară, unde tatăl ei era măcelar.

Fascinată de știință încă de la o vârstă fragedă, Kariko și-a început cariera la vârsta de 23 de ani la Centrul de Cercetări Biologice al Universității din Szeged, unde și-a luat doctoratul. Acolo și-a dezvoltat mai întâi interesul pentru ARN. Dar laboratoarele comuniste din Ungaria nu aveau resurse, iar în 1985 universitatea a concediat-o. În consecință, Katalin Kariko a căutat de lucru în străinătate, obținând un loc de muncă la Universitatea Temple din Philadelphia în același an.

Vezi și Adevărul despre anticorpii obținuți după infectare: cum va influența rata vaccinării

Maghiarilor li s-a interzis să scoată bani din țară, așa că a vândut mașina familiei și a ascuns încasările în ursuletul de pluș al fiicei sale de 2 ani. „A fost un bilet dus. Nu cunoșteam pe nimeni.”, a spus ea pentru Business Insider.