La mai bine de un an de la declanșarea Pandemiei, primul vaccin anunțat ere cel de la Pfizer. Tehnologia folosită la dezvoltarea acestuia, mARN, una revoluționară, nu este una nouă, spune chiar biochimista Katalin Kariko, care l-a dezvoltat. Deși controversată, noua tehnologie mARN se pare că a dat rezultate excepționale. Datele, la nivel mondial arată că vaccinul Pfizer este cel cu randamentul cel mai mare.
Katalin Kariko s-a născut în ianuarie 1955 într-o familie creștină din orașul Szolnok din centrul Ungariei. Kariko a crescut în apropiere de Kisujszellas pe Marea Câmpie Ungară, unde tatăl ei era măcelar.
Fascinată de știință încă de la o vârstă fragedă, Kariko și-a început cariera la vârsta de 23 de ani la Centrul de Cercetări Biologice al Universității din Szeged, unde și-a luat doctoratul.
Acolo și-a dezvoltat mai întâi interesul pentru ARN. Dar laboratoarele comuniste din Ungaria nu aveau resurse, iar în 1985 universitatea a concediat-o. În consecință, Katalin Kariko a căutat de lucru în străinătate, obținând un loc de muncă la Universitatea Temple din Philadelphia în același an.
Maghiarilor li s-a interzis să scoată bani din țară, așa că a vândut mașina familiei și a ascuns încasările în ursuletul de pluș al fiicei sale de 2 ani. „A fost un bilet dus. Nu cunoșteam pe nimeni.”, a spus ea pentru Business Insider.
Nu totul a decurs după planificare după evadarea lui Kariko din comunism. La sfârșitul anilor 1980, comunitatea științifică se concentra asupra ADN-ului, care a fost văzut ca și cheia înțelegerii modului în care se pot dezvolta tratamente pentru boli precum cancerul.
Dar principalul interes al lui Katalin Kariko a fost ARN-ul, codul genetic care oferă instrucțiunilor celulelor cu privire la modul de fabricare a proteinelor.
La acea vreme, cercetarea asupra ARN-ului a atras critici, deoarece sistemul imunitar al corpului îl consideră un intrus, ceea ce înseamnă că deseori provoacă reacții inflamatorii puternice. În 1995, Kariko era pe punctul de a fi numită profesor la Universitatea din Pennsylvania, dar în schimb i-a fost încredințat gradul de cercetător.
”De obicei, în acel moment, oamenii își iau rămas bun și pleacă pentru că este atât de oribil. Am încercat să-mi imaginez. Totul este aici și trebuie doar să fac experimente mai bune.
Din afară, mi s-a părut o nebunie, luptă, dar am fost fericită în laborator. Soțul meu, chiar și astăzi, spune întotdeauna:„ Asta e distracție pentru tine.” Nu spun că mă duc la muncă. Este ca o joacă.”, declara Katalin Kariko.
Cercetătorii din spatele Pfizer-BioNTech și Moderna au folosit aceste tehnici pentru a-și dezvolta vaccinurile. Ambii folosesc aceeași strategie de introducere a instrucțiunilor genetice în organism. Cu ajutorul tehnologiei mARN se poate declanșa producerea unei proteine identice cu cea a coronavirusului, provocând astfel răspunsul imun dorit.
Katalin Kariko și Drew Weissman sunt acum favorite pentru a câștiga Premiul Nobel pentru medicină. Kariko are un post superior la firma de cercetare germană BioNTech, după ani de zile la marginea profesiei sale.
În ciuda acestui triumf Kariko a spus că nu este încă timpul să deschidem sticlele de șampanie. Ea așteaptă vaccinările în masă pentru eradicarea amenințării virusului. „Atunci, voi sărbători cu adevărat”, a spus ea pentru CNN.
Katalin Kariko, biochimista care a dezvoltat această tehnologie spune că deși este prima dată când este autorizat un vaccin cu această tehnologie, tehnologia nu este nouă. Viteza a fost, de asemenea, permisă de comunitatea științifică globală.
Secvența genetică a virusului a fost lansată în ianuarie a acestui an. Ulterior oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la vaccinuri. Noua tehnologie, mARN, ajută ca acest vaccin să fie mai ușor de realizat de către oamenii de știință în laborator, comparativ cu alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul antigripal, spune biochimista.
Dezvoltarea vaccinului coronavirus Pfizer-BioNTech, primul vaccin aprobat în Occident, este realizarea încununată de zeci de ani de muncă pentru biochimistul maghiar Katalin Kariko, care a fugit în SUA în anul 1980. tehnologia mARN a fost realizarea supremă a celor 40 de ani de cercetare ai Katalin Kariko privind codul genetic ARN (acid ribonucleic).
Studiile au descoperit că vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech este sigur și eficace în proporție de 95% în noiembrie. Succesul s-a datorat tehnologiei mARN, inventată de Katalin Kariko. Prima ei reacție a fost un sentiment de „răscumpărare”, a declarat Kariko pentru The Daily Telegraph.
”M-am emoționat atât de tare încât m-am temut că aș putea muri sau așa ceva. Când sunt doborâtă știu cum să mă ridic, dar mi-a plăcut întotdeauna să lucrez … Mi-am imaginat toate bolile pe care le-aș putea trata.”, spune Katalin Kariko.