Starea de urgență, prelungită în Republica Moldova: „Suntem supuşi constant unor atacuri hibride”

de: Cătălina Burghelea
30 03. 2023

Din cauza războiului Rusia-Ucraina, o țară aflată la granița cu România prelungește starea de urgență. Decretul va fi în vigoare atâta vreme cât agresiunea rusă continuă, a spus șeful Guvernului. Deși există temeri că această măsură creează riscuri pentru republică, Parlamentul a decis că așa este cel mai bine.

Republica Moldova a prelungit starea de urgență

Update 30 martie, ora 17.49. Parlamentul de la Chişinău a aprobat prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu 5 aprilie 2023, cu 61 de voturi pentru şi 14 împotrivă (din cele 101 de locuri în legislativ), relatează presa locală.

Potrivit autorităţilor de peste Prut, situaţia de securitate din regiune rămâne precară, iar Moldova este ţinta unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, prin care se încearcă destabilizarea ţării, cum ar fi promovarea în spaţiul informaţional a falsurilor şi manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie şi separatism.

Prim-ministrul Dorin Recean a motivat necesitatea acestei măsuri prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

„Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră. Prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva ţării noastre, un război menit să ne împiedice să fim o ţară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Suntem supuşi constant unor atacuri hibride al căror scop este să aducă destabilizare în Republica Moldova”, a spus premierul țării.

Update 2 februarie, ora 21.27. Parlamentul de la Chișinău a aprobat, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie, măsura fiind propusă de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Decizia de joi a fost adoptată cu 60 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a părăsit sala de şedinţe înainte de a examina prelungirea decretului, după ce reprezentanţii Partidului Şor amenințaseră că vor boicota reuniunea.

„Ce ne aduce această stare de urgenţă? Nu vedem de ce să o prelungim. Grupul nostru este împotriva acestei discuţii şi plecăm din sala de şedinţă în semn de protest”, a spus comunistul Oleg Reidman.

De partea cealaltă, premierul moldovean Natalia Gavriliţă le-a explicat parlamentarilor că starea de urgenţă le permite autorităţilor să intervină rapid.

„Sunt mulţi care se întreabă de ce ne trebuie stare de urgenţă şi prelungirea ei dacă oamenii nu simt că sunt în stare de urgenţă. Eu îmi doresc ca să nu simţim niciodată că suntem în stare de urgenţă. Dacă oamenii nu simt starea de urgenţă, înseamnă că ne-a reuşit. Abordarea noastră a fost una corectă”, a transmis șefa guvernului.

„Până când nu e târziu, mai aveţi o şansă de a aduce Moldova într-o situaţie normală. Dar cu fiecare prelungire a stării de urgenţă, posibilitatea este tot mai mică”, a reacționat deputatul neafiliat Gaik Vartanean.

„Trebuie să înţelegem contextul deciziei, avem un război la hotar. (…) Noi avem nevoie să luăm decizii repede. Să se poată interveni când este o criză”, a punctat parlamentarul Lilian Carp din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare.

Update 6 octombrie, ora 21.11. Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova la 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 7 octombrie. Aceasta este a treia prelungire a stării de urgenţă de când a început conflictul în țara vecină, fiind aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a menţionat că „necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile şi ameninţările persistente ce vizează securitatea naţională, precum şi aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului”.

„Au fost 12 luni în care, zi de zi, am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri chemați să stingă incendii, uneori chiar mai multe focuri simultan. Dar, în permanență, viziunea noastră a fost ca starea de urgență să reprezinte un instrument pentru a proteja oamenii și economia națională și nu pentru a restrânge drepturi și libertăți fundamentale. Din păcate, astăzi nu putem spune stop stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu au mai cunoscut de decenii, continuă, cu pierderi majore, începând cu vieți pierdute sau distruse”, a spus premierul Natalia Gavrilița.

Știrea inițială: Republica Moldova a prelungit starea de urgență, pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Parlamentul de la Chișinău a susținut propunerea guvernului, măsura primind undă verde. Pe lângă invazia vecinului său, țara de peste Prut se confruntă cu o criză energetică și trebuie să rezolve problema refugiaților.

Peste 50 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat în favoarea prelungirii stării de urgență. Numărătoarea inversă de 60 de zile, pentru care deputații au prelungit starea de urgență, va începe luni, 8 august.

Măsura este în vigoare de când a începutul războiul în Ucraina

Starea de urgență în Rep. Moldova este în vigoare de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei (24 februarie). Decretul a fost deja extins de mai multe ori. Anterior, Guvernul de la Chișinău a susținut că măsura va fi valabilă atâta timp cât războiul continuă în Ucraina, ceea ce creează riscuri pentru republică.

Astfel, începând cu 8 august, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. Hotărârea a fost adoptată de Parlament, la propunerea Executivului. Decizia este argumentată prin necesitatea de a oferi Comisiei pentru Situații Excepționale posibilități de a interveni prompt în asigurarea securității energetice și alimentare, în contextul războiului din Ucraina.

„Lângă noi continuă să moară oameni”

În plenul Legislativului, premierul moldovean Natalia Gavrilița a vorbit despre menținerea pericolului la adresa securității regionale și naționale: „Chiar dacă ni se pare că a trecut o veșnicie de la șocul inițial al războiului din Ucraina, din păcate, lângă noi continuă să moară oameni, mai ales copii nevinovați. Consecințele dezastruoase ale acestui război lovesc zi de zi în calitatea vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv a cetățenilor noștri. Mi-aș fi dorit și eu să revenim la normalitate, la pace, dar, din păcate, nici de această dată analizele pe care le avem nu prevăd încetarea războiului. Prin urmare, nu doar considerăm justificată, dar imperios necesară prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile”.

Pe durata stării de urgență, CSE va emite dispoziții pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul acestei țări.