Republica Moldova anunță referendum pentru aderarea la UE

Republica Moldova anunță referendum pentru aderarea la UE

În Republica Moldova vor fi organizate referendumuri pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, este anunțul făcut de președintele Maia Sandu în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din satul Răuțel, raionul Fălești. La 23 iunie 2022, Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru integrarea în UE.

Maia Sandu, anunț pentru cetățenii din Republica Moldova

„Acum abia avem statutul de țară candidată la aderarea în UE. Atunci când vom fi mai aproape și vom fi gata să aderăm la UE, în țară va fi organizat referendum pentru a afla dorința cetățenilor. Totul depinde de noi, multe țări au așteptat mulți ani pentru a adera. Fiecare cetățean va avea opțiunea să aleagă”, a declarat liderul de la Chișinău.

Un pas mai aproape de UE

În luna iunie, liderii UE au acceptat Ucraina și Republica Moldova drept candidați pentru aderarea la blocul comunitar, dar procesul de integrare ar putea dura câțiva ani. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că a fost un moment istoric și o „zi bună pentru Europa”.

Ucraina speră să facă parte din blocul comunitar

Președintele Volodimir Zelenski a numit-o „una dintre cele mai importante decizii” din istoria Ucrainei ca stat independent. Liderul de la Kiev a spus, de asemenea, că este „cel mai mare pas spre consolidarea Europei, care ar putea fi făcut chiar acum”, apoi a mulțumit fiecărui lider al UE în mod individual. Această mișcare a enervat Rusia, care s-a opus perspectivei de aderare a Ucrainei și de a se apropia de Occident.

Moment istoric pentru țara aflată la granița cu România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat momentul istoric pentru micuța ei țară fără ieșire la mare, care se învecinează cu Ucraina. Aceasta a afirmat că există un „drum dificil de urmat”, dar că oferă „mai multă prosperitate și mai multe oportunități”. Statul de peste Prut este printre cele mai sărace din Europa.

Candidații trebuie să îndeplinească standardele privind starea economiei și sfera politică, inclusiv un angajament față de statul de drept și alte principii democratice. Dacă o țară aderă la UE, este protejată de clauza unui tratat care cere altor membri să o ajute în cazul unui atac.