„Super-autostrăzile” orașelor antice mayașe, dezvăluite cu tehnologia de ultimă oră: ar putea fi primele drumuri ale omenirii
Un nou studiu de înaltă tehnologie a dezvăluit aproape o mie de așezări mayașe antice, inclusiv 417 orașe necunoscute anterior, legate de ceea ce ar putea fi prima rețea de autostrăzi din lume și ascunse de milenii de junglele dense din nordul Guatemala și sudul Mexicului.
Este cea mai recentă descoperire a centrelor mayașe vechi de aproximativ trei mii de ani și a infrastructurii aferente, potrivit unei declarații a unei echipe de la Fundația de Cercetare Antropologică Fares din Guatemala care supraveghează așa-numitele studii LiDAR.
Descoperirile au fost publicate pentru prima dată luna trecută în jurnalul Ancient Mesoamerica, scrie Reuters. Toate structurile nou identificate au fost construite cu secole înainte ca cele mai mari orașe-stat mayașe să apară, ducând la realizările umane majore în matematică și scriere.
Cum au fost descoperite autostrăzile antice mayașe
Tehnologia LiDAR, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie asemănătoare radarului și sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locații, generând informații 3D cu privire la forma și trăsăturile structurilor aflate la sol. Astfel, poate cartografia structurile antice.
LiDAR devine rapid unul dintre cele mai importante instrumente din arheologie, dezvăluind lucruri care ar fi necesitat câteva luni de măsurători, în doar câteva ore.
Lidar detectează distanța până la obiecte și suprafețe prin lasere. Cu ajutorul tehnicilor de calcul de ultimă generație, poate vedea clar și poate găsi nivelul solului de dedesubt, producând o hartă detaliată a înălțimii suprafeței.
Printre detaliile dezvăluite în ultima analiză se numără primul sistem extins de autostrăzi sau „super-străzi” din piatră, din lumea antică, potrivit cercetătorilor. Până acum au fost dezvăluite aproximativ 110 mile (177 km) de drumuri, unele măsurând aproximativ 40 de metri lățime și ridicate de la sol cu până la cinci metri.
Ca parte a studiului Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, care se extinde de la jungla Peten din nordul Guatemala, până la statul Campeche din sudul Mexicului, cercetătorii au identificat, de asemenea, piramide, terenuri de joc, plus inginerie semnificativă a apei, inclusiv rezervoare, baraje și canale de irigare.
„Aceste descoperiri arată complexitatea economică, politică și socială a ceea ce se întâmpla simultan în întreaga zonă”, a spus cercetătorul principal Richard Hansen.
Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona este autorul principal al lucrării care descrie platoul artificial monumental, publicată în revista Nature. Această structură fără precedent – de departe cea mai mare și cea mai veche de acest tip – vă poate aminti de o altă astfel de descoperire, „megalopola mayașă” găsită în Guatemala acum doi ani, despre care am scris aici.
O civilizație mayașă neidentificată anterior, formată din 964 de așezări interconectate, a fost descoperită în nordul Guatemalei. Datată din perioada preclasică mayașă – care a durat din aproximativ 1000 î.Hr. până în 150 î.Hr. – siturile împrăștiate acoperă o suprafață de aproximativ 1.685 de kilometri pătrați și sunt legate prin 177 de kilometri de drumuri antice.
Cercetătorii au observat rețeaua de așezări folosind LiDAR, un sistem de detectare care trimite semnale laser de pe suprafețe pentru a dezvălui caracteristici și structuri ascunse. În timp ce zbura deasupra Bazinului Carstic Mirador-Calakmul (MCKB) din Guatemala, echipa a folosit tehnologia pentru a pătrunde în jungle deasă și a expune construcțiile antice ascunse.
Astfel de structuri uriașe, grupuri de fundații și alte dovezi ale activității umane vă pot părea evidente. Dar atunci când ești pe pământ, acestea nu sunt chiar atât de evidente pe cât ai crede – de obicei pentru că sunt acoperite atât de copaci, cât și de tufe dense.
„Am petrecut mii de ore de lucru pe teren pentru aceste descoperiri”, a scris antropologul Patricia McAnany, pentru Nature.
„Acest proces consumator de timp a necesitat ani, adesea zeci de ani, de lucru pe teren, pentru a cartografi un oraș antic mayaș mare, cum ar fi Tikal în Guatemala și Caracol în Belize”.
Cele mai recente descoperiri datează din așa-numita epocă mayașă preclasică mijlocie până la târzie, din jurul anilor 1.000-350 î.Hr., multe dintre așezări despre care se crede că sunt controlate de metropola cunoscută astăzi sub numele de El Mirador. Asta a fost cu mai mult de cinci secole înainte de apogeul clasic al civilizației, când zeci de centre urbane majore au prosperat în Mexicul actual și America Centrală.