28 dec. 2022 | 10:49

A fost descoperită o imensă civilizație mayașă: avea drumuri, baraje și terenuri

ACTUALITATE
A fost descoperită o imensă civilizație mayașă: avea drumuri, baraje și terenuri

O civilizație mayașă neidentificată anterior, formată din 964 de așezări interconectate, a fost descoperită în nordul Guatemalei.

Datată din perioada preclasică mayașă – care a durat din aproximativ 1000 î.Hr. până în 150 î.Hr. – siturile împrăștiate acoperă o suprafață de aproximativ 1.685 de kilometri pătrați și sunt legate prin 177 de kilometri de drumuri antice.

Cercetătorii au observat rețeaua de așezări folosind LiDAR, un sistem de detectare care trimite semnale laser de pe suprafețe pentru a dezvălui caracteristici și structuri ascunse. În timp ce zbura deasupra Bazinului Carstic Mirador-Calakmul (MCKB) din Guatemala, echipa a folosit tehnologia pentru a pătrunde în jungle deasă și a expune construcțiile antice ascunse.

O civilizație mayașă străveche

„Sondajul LiDAR a relevat o densitate și o distribuție extraordinară a siturilor mayașe concentrate în MCKB, multe dintre ele legate direct sau indirect de o vastă rețea de drumuri”, scriu cercetătorii într-un nou studiu.

În total, au găsit 775 de situri în cadrul MCKB însuși, cu alte 189 situate în creasta carstică din jur. Aceste 964 de situri au fost grupate în 417 orașe și sate și toate par să fi făcut parte dintr-o singură civilizație unificată.

Cercetătorii au folosit LiDAR pentru a detecta 964 de așezări mayașe. Credit imagine: Hansen et al., Ancient Mesoamerica 2022 (CC-BY 4.0)

„Consecvența formelor și modelelor arhitecturale, a ceramicii, a artei sculpturale, a modelelor arhitecturale și a construcțiilor unificatoare ale drumurilor într-un anumit teritoriu geografic sugerează o solidaritate organică centralizată, socială și economică între ocupanți”, explică autorii.

Anterior, arheologii au presupus că acest colț de jos al imperiului mayaș era puțin populat, dar complexitatea siturilor recent descoperite sugerează altceva.

„Amploarea muncii în construcția de platforme masive, palate, baraje, drumuri și piramide care datează din perioadele preclasice mijlocii și târzii, de-a lungul MCKB, sugerează o putere de a organiza mii de muncitori”, spun cercetătorii.

Printre numeroasele surprize arhitecturale prezente în regiune, cercetătorii evidențiază o rețea uimitoare de drumuri ca fiind „una dintre realizările de vârf” ale vechilor mayași. În ansamblu, echipa a identificat 133,22 kilometri de drumuri care leagă diferite așezări, cu încă 38,23 kilometri de șosea. Existența acestor legături de transport, spun ei, ar fi permis oamenilor să viziteze cu ușurință alte așezări, facilitând totodată eforturile colective de muncă.