Suntem „amanetați” generații la rând. S-au împrumutat masiv, ca să plătească ajutoare sociale și salarii, situația e gravă
Situația bugetului public este una care ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri. Datoria guvernamentală crește precum Făt-Frumos, iar grav este faptul că noi vom fi nevoiți, sub o formă sau alta, să o plătim, la fel și viitoarele generații, pe umerii cărora vor apăsa poveri grele din acest punct de vedere.
Nu am ști ce se întâmplă concret cu banii din bugetul public, dacă unii economiști nu ar trage semnalul de alarmă cu mesaje dure, dar care conțin cifre și date exacte ce ne indică faptul că ne îndreptăm în direcția greșită.
În momentul de față, după cum dezvăluie un reputat consultant financiar, țara noastră a reușit negativa performanță de a avea o datorie guvernamentală de peste 50% din PIB.
Românii habar n-au ce datorii duc pe umeri
Mai grav este că ne îngropăm în datorii nu pentru a face investiții, ci pentru a face față cheltuielilor uriașe, mai ales cele pe zona de asistență socială, dar și pentru salariile angajaților la stat, țara noastră având unul dintre cele mai mari aparate bugetare din Uniunea Europeană.
Practic, contractăm împrumuturi, unele la dobânzi deloc avantajoase, pentru a putea supraviețui și a ține în picioare plățile actuale legate de salarii, pensii sau ajutoare sociale de mai multe tipuri. Este evident că așa arată rețeta dezastrului pe termen lung, fără să fie nevoie să fii specialist în economie.
Ca referință, un semnal de alarmă în această direcție e tras de consultantul financiar Valentin Ionescu, ce nu vede deloc cu ochi buni cum sunt gestionați banii publici care reprezintă, de fapt, banii tuturor cetățenilor, persoane fizice sau juridice, din taxe, impozite, accize și orice fel de alte dări pe care oamenii și firmele le achită statului român.
„Când statul se împrumută de un leu, trebuie să obțină din venituri fiscale un leu ca să își poată plăti datoria pe care și-a făcut-o și, eventual, să aibă peste această sumă. Asta se numește un efect de multiplicare, or asta nu se întâmplă de 30 de ani, nu e vorba de guvernul acesta. Asta exprimă ineficiența cheltuirii banului public, dat fiind faptul că efectul de multiplicare este negativ”, a spus specialistul, citat de B1tv.ro.