SUA: Rusia a relocat mii de copii ucraineni în „tabere de reeducare politică”. „Toate nivelurile guvernului rus sunt implicate”

de: Dumitrescu Andrei
15 02. 2023

Guvernul rus operează o rețea extinsă de zeci de tabere în care a ținut mii de copii ucraineni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, anul trecut, potrivit unui nou raport publicat marți.

Raportul conține noi detalii despre amploarea eforturilor Moscovei de a reloca, reeduca și, uneori, de a antrena militar sau de a adopta cu forța copii ucraineni – acțiuni care constituie crime de război și ar putea furniza dovezi că acțiunile Rusiei echivalează cu un genocid, se arată în raport.

Raportul a fost realizat în cadrul activității Observatorului de conflicte susținut de Departamentul de Stat al SUA de către Laboratorul de cercetare umanitară din Yale. Observatorul a fost înființat anul trecut pentru a aduna dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

„Toate nivelurile guvernului rus sunt implicate”, a declarat marți Nathaniel Raymond de la Yale Humanitarian Research Lab, citat de CNN.

„Considerați acest raport ca fiind o alertă Amber gigantică pe care o lansăm pentru copiilor din Ucraina”, a spus el.

Raportul a constatat că a constatat că peste 6.000 de copii – cu vârste cuprinse între doar câteva luni și 17 ani – au fost în custodia Rusiei la un moment dat pe parcursul războiului care durează de aproape un an, deși „numărul total de copii nu este cunoscut și este probabil semnificativ mai mare de 6.000”.

„Scopul principal al taberelor pare să fie reeducarea politică”

Acesta a identificat 43 de facilități care fac parte din rețea, care „se întinde de la un capăt la altul al Rusiei”, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, „coasta estică a Pacificului – mai aproape de Alaska decât de Moscova” și Siberia, a precizat Raymond.

„Scopul principal al taberelor pare să fie reeducarea politică”, a spus el, menționând că cel puțin 32 dintre facilitățile identificate în raport „par să fie angajate în eforturi sistematice de reeducare care expun copiii din Ucraina la o educație academică, culturală, patriotică și, în două cazuri, în mod specific militară centrată pe Rusia”.

Potrivit lui Raymond, o tabără din Cecenia și o tabără din Crimeea „par a fi implicate în mod specific în instruirea copiilor în utilizarea armelor de foc și a vehiculelor militare”, dar cercetătorii nu au văzut până în acest moment dovezi că copiii instruiți în aceste tabere militare sunt trimiși în conflicte.

Raportul a constatat că „mulți copii duși în tabere sunt trimiși cu consimțământul părinților lor pentru o durată convenită de câteva zile sau săptămâni și se întorc la părinții lor conform programului inițial”, dar a menționat că „în multe cazuri, capacitatea părinților de a oferi un consimțământ semnificativ poate fi considerată îndoielnică, deoarece condițiile de război și amenințarea implicită din partea forțelor de ocupație reprezintă condiții de constrângere”.

„Alți copii au fost reținuți timp de luni de zile în aceste tabere, inclusiv sute de copii al căror statut este necunoscut; la momentul întocmirii acestui raport, nu este clar dacă aceștia au fost înapoiați familiilor lor. Acest raport a identificat două tabere în care data programată de întoarcere a copiilor a fost amânată cu săptămâni. În alte două tabere identificate, întoarcerea copiilor a fost amânată pe termen nedefinit”, se arată în raport.

Alți copii au fost considerați „orfani” și au fost plasați în familii rusești.

„Este, de asemenea, extrem de important să înțelegem că aceștia sunt copii care – lipsa de contact pe care o au, sau singurul contact intermitent pe care îl au cu părinții lor, provoacă un rău foarte real și potențial în fiecare zi”, a declarat Caitlin Howarth, tot de la Yale Humanitarian Research Lab.

Raportul a precizat că „a identificat câteva zeci de personalități federale, regionale și locale direct implicate în operarea și justificarea politică a programului”, iar „cel puțin 12 dintre aceste persoane nu se află pe listele de sancțiuni americane și/sau internaționale”.

„Rusia trebuie să oprească imediat transferurile și deportările forțate”

Raymond a precizat că „nu ne aflăm astăzi aici pentru a trage concluzia de genocid, dar spunem că acest sistem este în concordanță cu baza statutară atât din Statutul de la Roma, cât și din Convenția privind genocidul, în ceea ce privește interdicția de a transfera copii de la un grup la altul”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că „sistemul rusesc de relocalizare forțată, reeducare și adopție a copiilor ucraineni este un element-cheie al eforturilor sistematice ale Kremlinului de a nega și suprima identitatea, istoria și cultura Ucrainei”.

„Impactul devastator al războiului de agresiune eșuat al Rusiei va fi resimțit pentru generațiile următoare”, a declarat el marți, în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat.

Departamentul de Stat al SUA a declarat într-o notă de presă că „transferul și deportarea ilegală a persoanelor protejate este o încălcare gravă a celei de-a patra Convenții de la Geneva privind protecția civililor și constituie o crimă de război”.

„Faptul că este vorba de transferuri și deportări de copii este de neconceput după orice standard”, se arată în notă. „Rusia trebuie să oprească imediat transferurile și deportările forțate și să înapoieze copiii familiilor lor sau tutorilor legali. Rusia trebuie să furnizeze listele de înregistrare a copiilor mutați și deportați din Ucraina și să permită accesul observatorilor independenți externi la facilitățile aferente din zonele ocupate de Rusia în Ucraina și în interiorul Rusiei însăși.”

„Dovezile tot mai numeroase ale acțiunilor Rusiei scot la iveală obiectivele Kremlinului de a nega și de a suprima identitatea, istoria și cultura Ucrainei”, a continuat acesta.

„Impactul devastator al războiului lui Putin asupra copiilor din Ucraina va fi resimțit timp de generații. Statele Unite vor fi alături de Ucraina și vor urmări răspunderea pentru abuzurile îngrozitoare ale Rusiei atât timp cât va fi nevoie.”