Studiu: Plouarea dăunează oamenilor încă dinainte să se nască

de: Anca Lupescu
17 04. 2023

De dinainte de naștere și până la bătrânețe, poluarea aerului dăunează sănătății noastre în toate etapele vieții, potrivit unui nou studiu realizat de Imperial College London (ICL).

Studiu: Cât de mult dăunează poluarea

Grupul de cercetare în domeniul mediului al ICL a constatat că poluarea cu particule (PM2,5) și dioxidul de azot – ambele provenind din gazele de eșapament ale vehiculelor – sunt deosebit de dăunătoare.

Deoarece nu există dovezi care să sugereze care este pragul la care PM2,5 devine dăunător, cercetătorii spun că ar putea fi afectați chiar și cei care locuiesc în suburbiile cele mai puțin poluate din Londra.

„În timp ce cifrele principale privind impactul poluării aerului asupra sănătății se concentrează pe numărul echivalent de decese premature, impactul mai larg se ascunde la vedere în contribuția poluării aerului la povara bolilor cronice”, scriu autorii studiului.

Acest lucru ne afectează calitatea vieții și poate avea costuri mari pentru societate din cauza nevoilor suplimentare de asistență medicală și socială, adaugă ei. De asemenea, are un impact asupra capacității noastre de a învăța, de a munci și de a contribui la societate.

Cum ne afectează poluarea aerului sănătatea?

Cercetarea a analizat dovezi cheie din 35 000 de studii efectuate în ultimii 10 ani de la instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, Colegiul Regal al Medicilor și Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului pentru a descoperi imaginea completă, de dinainte de naștere până la sfârșitul vieții.

S-a demonstrat că poluarea aerului provoacă un număr scăzut de spermatozoizi. În timpul sarcinii, s-a constatat că dăunează dezvoltării fătului. De asemenea, poate cauza greutate mică la naștere și avorturi spontane.

În copilărie, poluarea aerului poate provoca astm și poate împiedica dezvoltarea plămânilor. De asemenea, ar putea afecta sănătatea mintală, tensiunea arterială și capacitățile cognitive.

Iar la vârsta adultă, crește probabilitatea de deces prematur din cauza cancerului, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cronice.

Potrivit autorilor raportului, cea mai importantă descoperire nouă este reprezentată de dovezile legate atât de impactul poluării aerului asupra sănătății creierului – inclusiv sănătatea mintală și demența -, cât și de impactul asupra sănătății la începutul vieții.

„Ambele reprezintă costuri semnificative, dar necuantificate în prezent, pentru societate și economie”, scriu ei.