15 mart. 2023 | 10:37

Parlamentul European a votat legea pentru reducerea emisiilor statelor membre cu 40%, până în 2030: ce trebuie să facă fiecare țară

ACTUALITATE
Parlamentul European a votat legea pentru reducerea emisiilor statelor membre cu 40%, până în 2030: ce trebuie să facă fiecare țară

Toate țările UE trebuie să reducă emisiile până în 2030. Țintele de reducere pentru fiecare stat membru sunt bazate pe PIB pe cap de locuitor și rentabilitate.

De asemenea, va fi mai multă transparență, deoarece informațiile privind acțiunile naționale vor fi făcute publice, se arată pe site-ul UE.

Noul Regulament privind schimbările climatice reduce nivelul maxim permis al emisiilor de gaze cu efect de seră în statele membre din transport, clădiri și agricultură până în 2030.

Reducerea emisiilor va trebui respectată de toate țările UE

Parlamentul a adoptat legea, cu 486 de voturi pentru, 132 împotrivă și 10 abțineri, revizuirea așa-numitului regulament privind partajarea efortului. Acesta stabilește reduceri anuale obligatorii pentru emisiile de gaze cu efect de seră (GES) pentru transportul rutier, încălzirea clădirilor, agricultură, instalații industriale mici și gestionarea deșeurilor pentru fiecare stat membru al UE și reglementează în prezent aproximativ 60% din toate emisiile UE.

Legea revizuită crește obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră pentru 2030 la nivelul UE de la 30% la 40% față de nivelul din 2005. Pentru prima dată, toate țările UE trebuie acum să reducă emisiile de GES cu obiective cuprinse între 10 și 50%. Țintele pentru 2030 pentru fiecare stat membru se bazează pe PIB-ul pe cap de locuitor și pe rentabilitate. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure în fiecare an că nu își depășesc alocarea anuală de emisii de GES.

Legea stabilește un echilibru între necesitatea ca țările UE să fie flexibile pentru a-și atinge obiectivele, asigurând, în același timp, o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social și nevoia de a înlătura lacune, astfel încât obiectivul general de reducere al UE să fie îndeplinit. Din acest motiv, există limite cu privire la câte emisii pot economisi statele membre din anii precedenți, se împrumută din anii următori, precum și cât de mult pot tranzacționa alocările cu alte state membre.

Pentru a putea trage statele membre la răspundere, Comisia va face publice informații despre acțiunile naționale într-o formă ușor accesibilă, așa cum a solicitat Parlamentul.