Ștefan Kovacs, românul care a câștigat de două ori Cupa Campionilor și care „l-a îmblânzit” pe Cruyff. Jacques Chirac a oprit ședința de guvern ca să-i anunțe decesul – GALERIE FOTO

de: Sorin Barbu
04 10. 2023

Povestea lui superbă poate să ajute un regizor să filmeze o peliculă  de mare succes. Ștefan Kovacs s-a născut la Timișoara, a antrenat Steaua, naționala României, dar este și creatorul „marelui Ajax”, echipa în care a strălucit legendarul Johann Cruyff și cu care a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni. În momentul în care a aflat că a murit, președintele Franței, Jacques Chirac, a întrerupt ședința de guvern și a făcut acest anunț trist.

Ștefan Kovacs, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului

Ștefan Kovacs este unul dintre cele mai importante nume din istoria fotbalului românesc și chiar european. Dincolo de performanțele de pe terenul de fotbal este și cel care a pus umărul la înființarea celebrei școli de fotbal de la Clairefontaine. Iar numele său este rostit cu respect în mai multe țări. Din păcate, în România nu a avut prea multe succese, confirmând astfel celebra zicală: „Nimeni nu este profet în țara lui”.

Ștefan Kovacs sau „Piști” cum îi spunea prietenii s-a născut în Timisoara, orașul care a dat două echipe uriașe: Chinezul și Ripensia. Părinții aveau origini maghiare. În anii junioratului a jucat la CA Timișoara, apoi a ajuns un an la Oradea, de unde a plecat la Charleroi, în campionatul din Belgia. După doar un an s-a întors în România, iar aici și-a trecut în CV formațiile Drobeta Turnu Severin, Ferar Cluj-unde a jucat cinci sezoane- CFR Cluj – trei sezoane- iar cariera de jucător și-a terminat-o la Universitatea Cluj, echipă unde și-a început cariera de antrenor.

După cinci ani în care a lucrat ca „secund” la echipa națională, cu Constantin Teașcă, Gheorghe Popescu, Silviu Ploeșteanu, Valentin Stănescu și Ilie Oană, acceptă scaunul de antrenor principal la Steaua, iar la finalul primul sezon a câștigat titlul, depășind la golaveraj pe FC Argeș. A avut în plus cinci goluri! După alte două sezoane în care a câștigat Cupa cu Steaua a ajuns în Olanda.

Ștefan Kovacs, un antrenor român „la curtea regelui” Johann Cruyff

Ștefan Kovacs a ajuns la Ajax Amstedarm, după ce conducătorii formației olandeze au studiat CV-urile a 15 antrenori foarte cunoscuți. Antrenorul român este cunoscut drept creatorul unei formații superbe, care a câștigat de două ori la rând Cupa Campionilor. În această grupare a strălucit Johann Cruyff, iar legenda spune că antrenorul român a reușit să și-l apropie pe cel mai important jucător din echipă după o partidă de poker spectaculoasă, aprig disputată, printre nori groși de fum de țigară și pahare cu alcool fin.

„Anii de glorie ai lui Ajax au început cu Rinus Michels, dar istoria îl uită, câteodată, pe Ștefan Kovacs, românul care l-a succedat. Kovacs a oferit o libertate remarcabilă echipei sale plină de învingători, în special lui Johan Cruyff si Piet Keizer și a cules roadele titlurilor consecutive din Olanda, dar și din Cupele Europene în anii 1972 și 1973”, au scris jurnaliștii de la Four Four Two.

Ștefan Kovacs, purtat în brațe, după ce Ajax a câștigat finala Cupei Campionilor Europeni cu Juventus. Fotografia a fost realizată în anul 1973

Jacques Chirac, moment emoționant în onoarea lui Ștefan Kovacs

După plecarea de la Ajax, din vara lui 1973, Ștefan Kovacs a preluat naționalele Frantei și României, fără să mai reusească performanțe notabile. După „aventurile” din funcția de selecționer a antrenat pe Panathinaikos și Monaco, iar după experiența din Franța, din anul 1987, s-a retras la Cluj-Napoca, unde a murit, în anul 1995, la 74 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

Perioada în care a antrenat naționala Franței și faptul că a participat la înființarea celebrei școli de fotbal de la Clairefontaine l-au adus în atenția publicului din această țară. Chiar președintele țării a și-a amintit de el și i-a rostit numele cu mare respect.

„Aflând despre moartea sa, președintele Frantei, Jacques Chirac, a întrerupt o ședință de guvern, la care participa, și a spus în plen: «Unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut Franța, a încetat din viață»”, a scris Zoltan Kovacs in volumul „Calendar Timisorean. File din istoria orasului”.

O fotografie realizată în anul 1990 la Paris. Francezii erau încântați de el și subliniau că este unul dintre puținii antrenor străini care le-au condus naționala de fotbal

Revista britanică „Four Four Two” a realizat recent un top al celor mai buni 100 de antrenori din istorie în care apar și trei români. Mircea Lucescu este pe locul 87, Emeric Ienei, antrenorul care a câștigat cu Steaua Cupa Campionilor cu Steaua, se află pe pozitia 64, iar cel mai bine clasat este timisoreanul Ștefan Kovacs, pe locul 63.

Sursa FOTO: Profimedia