Statul strânge cureaua, dar nu prea: deși ni se promite că bugetarii vor fi dați afară, o instituție face angajări

de: Alexandru Puiu
08 08. 2023

Inexplicabile mai sunt căile instituțiilor publice din România, dacă luăm în considerare cea mai recentă situație cu privire la modificările fiscale pregătite de guvernanți.

Executivul de la București a pregătit un set de 52 de măsuri ce urmează să rescrie aproape din temelii Codul fiscal, pe fondul unui deficit bugetar excesiv, dar și al unui deficit de cont curent al cărui nivel e similar celui din 2007, de dinaintea crizei economice. Mai avem și o datorie publică ce a sărit de pragul de 50% din PIB, iar toate acestea cer disciplină financiară.

Cu alte cuvinte, statul ar trebui să fie mai responsabil cu banii publici și să echilibreze balanța de cheltuieli și venituri.

Guvernanții fix asta ne spun că vor face. Unele dintre cele 52 de măsuri fiscale anunțate de curând includ și acțiuni concrete din partea statului, menite să reducă deficitul bugetar și să diminueze risipa de bani publici.

Bugetul României e în pom, nouă ni se cere să strângem cureaua, dar statul face angajări de noi bugetari

Problema e că una pare să ni se spună, alta se face, de fapt. După ce toată suflarea poporului a aflat despre faptul că trebuie să contribuim mai mult la buget, fiindcă finanțele se confruntă cu o veritabilă gaură neagră, „Ministerul Justiției a pregătit o hotărâre prin care propune suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public cu 138 de posturi„, conform Porfit.ro.

„Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. (…) Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (…) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la un post TV.