Statuia Fecioarei Maria care plânge: ce este, de fapt, acest „miracol” promovat de credincioși

de: Ozana Mazilu
21 04. 2023

În 2018, o biserică din New Mexico a susținut că statuia lor a Fecioarei Maria „plângea” lichid din ochii ei.

Totul a început pe 20 mai 2018 – Duminica Rusaliilor în calendarul religios catolic – când enoriașii Episcopiei Romano-Catolice din Las Cruces ar fi fost martorii statuii plângând lacrimi, în timpul unei liturghii de la prânz.

Evenimentul a adus în biserică un număr mare de oameni care căutau convertirea, spovedania sau doar să vadă că se întâmplă. „Plânsul” ar fi avut loc de mai multe ori, potrivit lui Judy Ronquillo, managerul de afaceri al bisericii locale, care a vorbit cu Washington Post în 2018.

Farsa lăcrimatului statuilor Fecioarei Maria

Experții au analizat substanța și au concluzionat că este ulei de măsline amestecat cu parfum, asemănător ca compoziție cu balsamul pentru ungere, folosit adesea în riturile creștine precum botezul. Cu toate acestea, autoritățile bisericești nu au putut stabili de unde venea.

Pentru a explica cazul, unii sceptici au sugerat că biserica a creat situația ca o farsă pentru a aduce mai mulți oameni în biserică. Oficialii au negat acest lucru, spunând că nu este o cascadorie orchestrată.

În timp ce „plânsul” uleiului de măsline ar putea părea un eveniment ciudat, statuile care „plâng” au fost o întâmplare comună în lumea catolică în ultimele șapte decenii. Crearea unei statui false plângătoare este relativ ușoară – uneori se întâmplă în mod natural prin condensare, dar, de obicei, chiar și cele mai inovatoare abordări nu sunt prea complicate.

Farsele sunt atât de ușor de făcut încât Biserica Catolică în sine fie se mișcă destul de repede cu anchetatorii, fie nu ia o poziție oficială și o lasă să se desfășoare. Doar câteva statui „plângătoare” au fost recunoscute de Biserică.

În ultimele decenii, au existat mai multe cazuri mediatizate la scară largă în Italia, în care statuile au început să „plângă sânge”. În 2002, o statuie a sfântului catolic Padre Pio a fost văzută cu „lacrimi” de sânge, care s-au dovedit a aparține unei femei. În 2008, un custode al unei biserici a fost judecat pentru că a falsificat lacrimi de sânge pe o statuie a Fecioarei Maria. ADN-ul lui se potrivea cu cel al „lacrimilor”.

Cel mai controversat caz a fost o statuie a Fecioarei Maria în 1995, în orașul italian Civitavecchia, unde aproximativ 60 de persoane au susținut, conform The Guardian, că au văzut o statuie vărsând lacrimi de sânge de 14 ori. S-a constatat că sângele este masculin. Proprietarul statuii, un domn pe nume Fabio Gregori, a refuzat să facă un test ADN.