Cum arată cea mai veche icoană din lume. Chipul Maicii Domnului se apropie cel mai mult de cel real

Cum arată cea mai veche icoană din lume. Chipul Maicii Domnului se apropie cel mai mult de cel real
Cea mai veche înfățișare pe icoană cu Chipul Maicii Domnului

Vechiul și Noul Testament oferă multe descrieri ale cuvintelor și acțiunilor lui Iisus. Dar niciuna despre înfățișarea sa. De aceea, pictorii și iconarii s-au bazat mai ales pe canonul artistic, mai degrabă decât pe realism, atunci când au trebuit să îl înfățișeze pe Mesia în icoane sau fresce. Același principiu este valabil și în cazul Fecioarei Maria, deoarece nici Scripturile nu oferă multe detalii despre înfățișarea ei. Cu toate astea s-a reușit datarea unora dintre cele mai vechi icoane care înfățișează Chipul Maicii Domnului.

Cea mai veche înfățișare pe icoană cu Chipul Maicii Domnului

În ultimii ani un număr important de cercătători au încercat să descopere care este cea mai veche icoană din lume cu Chipul Maicii Domnului. Rezultatele, greu descoperite, spun că există o astfel de icoană.

Analizând primele reprezentări ale Sfintei Fecioare Maria, cercetătorii au dedus multe despre principalele trăsături de caracter pe care artiștii au dorit să le sublinieze.

De la dragostea maternă la ascultarea de Dumnezeu. Dar și despre diferitele stiluri artistice dezvoltate de comunitățile creștine în primele nouă secole de creștinism.

Astfel s-a ajuns la o cartografiere a icoanelor vechi care înfățișează Chipul Maicii Domnului. Conform descoperirilor, unele dintre ele au o vechime ce datează din secolul al II-lea.

1. Chipul Maicii Domnului în Biserica Dura-Europos, Siria, secolul al II-lea

Icoana a fost descoperită în anii 1920 de către o echipă de arheologi de la Yale. Biserica Dura-Europos din Siria de astăzi este considerată a fi cea mai veche biserică creștină despre care avem cunoștință în prezent.

Echipa a reușit să recupereze operele sale de artă străveche. Majoritatea datează din secolele al II-lea și al III-lea.

A fost descoperită inclusiv reprezentarea unei femei aplecate deasupra unei fântâni, care a fost considerată multă vreme ca fiind o reprezentare a femeii samaritene care vorbește cu Iisus lângă fântâna lui Iacob.

Însă o teorie recentă propusă de Michael Peppard, profesor asociat de teologie la Universitatea Fordham, a respins această interpretare. Profesorul a susținut că pictura este de fapt o reprezentare a Bunei Vestiri, când îngerul Gabriel o anunță pe Fecioara Maria că va concepe și îl va naște pe Iisus.

Peppard subliniază și descrierile scrise ale Bunei Vestiri găsite în biografiile Fecioarei Maria din secolul al II-lea. În descrieri se spune că Sfântul Gabriel ajunge la ea în timp ce ea scoate apă cu un ulcior, așa cum arată imaginea de la Dura-Europos.

Un studiu mai aprofundat al imaginii a dezvăluit detalii invizibile cu ochiul liber. De exemplu, două linii care ajung la trunchiul femeii, care sugerează reprezentarea unei întrupări.

Pe baza acestor dovezi, pictura de la Dura-Europos poate fi considerată primul portret realizat vreodată cu Chipul Maicii Domnului. Inclusiv celebra universitate Yale susține că aceasta este, într-adevăr, cea mai veche imagine pictată cu Chipul Maicii Domnului.

2.Icoana Panagia Soumela, simbolul elenismului în Pontus

O altă icoană înfățisând Chipul Maicii Domnului, spune ȘtiridinLume.ro, este Sfânta icoană Panagia Soumela.

Aceasta se află în biserica omonimă din Vermio, în nordul Greciei. Conform celor de aici, este simbolul elenismului în Pont și o amintire emoționantă a genocidului grec.

Conform tradiției Bisericii Ortodoxe, icoana este o lucrare a apostolului și evanghelistului Luca.

„Din punct de vedere etimologic, numele icoanei și al mănăstirii derivă din numele muntelui pe care este construită.

În limba greacă, „stou mela” înseamnă „la Mel”, iar în dialectul pontic se pronunță „sou Mela”. Prin urmare, este Panagia de la Muntele numit Mela.”, spun cei de la ȘtirdinLume.ro

Mânăstirea de pe Muntele Mela din Pont, se află în Asia Mică, o regiune situată în Turcia de astăzi.

Icoana cu Chipul Maicii Domnului avea să fie găsită la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. Acesta se afla într-o peșteră de pe Muntele Mela. Legenda datează încă din anul 386 d.Hr.

Se spune că atunci, doi călugări atenieni, Barnaba și acoliatul său Sofronios, au fost chemați de însăși Fecioara să clădească pe Muntele Mela o mânăstire. Icoana descoperită a fost redenumită Panagia Soumela.

3.Chipul Maicii Domnului din catacombe, Roma, secolul al III-lea

Această imagine pictată se află pe pereții Catacombelor Priscillei, situate sub Via Salaria din Roma, în ceea ce a fost o carieră. Imaginea o arată pe Fecioara Maria în timp ce îl alăptează pe pruncul Iisus așezat în poala ei și privind spre privitor.

Lucrarea datează din secolul al III-lea, pe vremea când creștinismul era încă o practică ilegală în Roma imperială. Primii creștini se întâlneau în catacombe pentru a-și îngropa morții și pentru a se ruga la mormintele martirilor, motiv pentru care operele de artă din această epocă ne pot spune multe despre idealurile și valorile primelor comunități creștine.

În această frescă, Chipul Maicii Domnului este înfățișat în timp ce se ocupă de Pruncul Iisus, un simbol al naturii sale hrănitoare.

Concluzie

Alte astfel de icoane, înfățișând Chipul Maicii Domnului, au fost descoperite de-a lungul anilor. Unele dintre acestea datează și din secolele V, VI și VII și chiar secolul IX.

Cu toate astea, nici astăzi, cercetătorii nu sunt siguri că toate aceste icoane înfățișează chipul real al Fecioarei Maria.

Urmăriți Playtech.ro și pe