Slăbitul la români, o istorie a dietelor lungi și chinuitoare: de la pastile și leacuri băbești, la sfatul medicului
Oamenii au fost absolut obsedați de pierderea kilogramelor în plus încă din cele mai vechi timpuri. În primii ani ai secolului XX, ziarele și revistele bucureștene începeau să publice diferite rețete pentru a le ajuta pe femei, în mod special, să capete o siluetă suplă. Dar nici bărbații nu erau totalmente excluși din ecuație.
Regimurile cu pricina se dovedeau a fi destul de stricte, cam ca in ziua de astăzi, fiind permise doar numite alimente, dar existau și anumite medicamente „minune” care le-ar fi ajutat pe doamnele din înalta societate bucureșteană să obțină silueta râvnită.
Exact ca în 2023, dietele erau dintre cele mai diverse, iar unele dintre ele complet absurde, evident, fără nicio demonstrație științifică în spate, dar femeile, în dorința lor de a se include în stardardele socității, încercau „de toate”.
Cum au ajuns populare curele de slăbire și medicamentele „minune”
Anii ’30 au reprezentat apogeul, în ceea ce privește diversele materiale care erau publicate în presa din București. Totuși, la un moment dat, ziariștii și-au dat seama că aceste sfaturi s-ar putea să se dovedească dăunătoare pentru om, astfel că au început să solicite păreri avizate, venite de la medici, iar anumite medicamente ca pastilele Kissingen și ceaiurile Dr. Richter au încetat să mai fie promovate.
„A fi gras nu este numai neplăcut şi neestetic, ci şi dăunător sănătăţii. Persoanele grase trebuie să renunţe la multe lucruri care le fac plăcere. Moda actuală a rochiilor colante cere ca femeia să aibe o linie sveltă, deci fiecare strat de grăsime e jenant. Din această cauză se dă curelor de slăbire o importanţă din ce în ce mai mare.
Cure de slăbire se pot face foarte uşor, numai trebuie bine conduse şi aplicate absolut individual. E greşit de a încerca asupra trupului nostru fără nici un control diferitele metode de slăbire, căci în cele mai multe cazuri sunt dăunătoare sănătăţii. Înainte de a începe o cură de slăbire, trebuie neapărat să cerem avizul unui medic. Slăbirea se poate obţine prin dietă, masaj electric, gimnastică, baie de parafină şi sport.
Dar pentru ca să arătăm bine şi să rămânem sănătoşi chiar şi atunci când cântarul arată 20— 30 kg. mai puţin, cura de slăbire trebuie combinată în mod raţional. De aceea medicul, după ce ne-a consultat, trebuie să stabilească un plan de slăbire care trebuie urmat cu cea mai mare stricteţe. În nici un caz nu trebuie să ne supunem unei metode care nu prezintă destule garanţii.
O dietă raţională se bazează pe calcularea exactă a substanţelor nutritive atât din punct de vedere calitativ şi cantitativ, cât şi în ceea ce priveşte valoarea lor calorică. Un regim astfel calculat va da o cantitate destul de mare de alimente, suficientă pentru a nu resimţi foamea, dar această hrană va ceda corpului puţină căldură, încât aceasta se vede forţat a consuma din rezervele de grăsime. În acest mod, greutatea corpului scade fără a dăuna sănătăţii. Slăbirea obţinută prin dietă trebuie completată prin gimnastică şi masaj, pentru ca muşchii să-şi păstreze vigoarea şi elasticitatea lor.
Prin gimnastică, muşchii devin elastici, circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte, mişcările devin mai uşoare şi graţioase şi nu se mai formează niciun depozit nou de grăsime. Porţiunile corpului ce tind spre îngrăşare vor fi reduse prin gimnastică specială. Baia de parafină constă în acoperirea trupului cu un preparat special de parafină solidă, care provoacă o transpirare abundentă. În acest mod sunt eliminate sărurile şi otrăvurile din corp, circulaţia sângelui se uşurează, iar greutatea scade simţitor.
Trândăveala şi gustatul pe furiş al delicateselor sunt duşmani neîmpăcaţi ai siluetei elegante Cu puţină voinţă şi răbdare se poate da corpului greutatea şi linia dorită, fără a flămânzi sau a ne extenua prin gimnastică nefolositoare. Pentru unica oboseală ce ne-o impunem, suntem răsplătiţi din belşug odată ce am căpătat o înfăţişare plăcută”, se arăta într-un articol scris de Helene Simon, în Realitaea Ilustrată a anului 1934.
Ziarele bucureștene ironizau obsesia pentru pierderea în greutate, dar dădeau și sfaturi, în acest sens
Așadar, nu a durat mult până când ziarele și revistele să ajungă să ironizeze dietele, în schimb acordând sfaturi pe care, la vremea respectivă, se voiau a fi pertinente (iar unele dintre ele chiar erau). „Americanii împing totul până la extrem. Acum câţiva ani, lumea medicală a pornit o cruciadă împotriva obezității. Ea se menţine încă la această idee, întrucât toţi experţii sunt de acord ca un prea mare surplus de greutate e dăunător sănătății și scurtează viaţa.
Nu de mult, Asociaţia Medicală Americană, cea mai de seamă organizaţie de acest gen a Statelor Unite, publică în oficiosul său regulile după care ar trebui să ne conducem atunci când ne decidem pentru o dietă sau alte procedee de slăbire.
Tabelele greutăţilor normale publicate de societăţile de asigurare sunt destul de bune ca ghiduri generale, dar aici intervin multe excepţii. Medicul sub observaţia căruia se face cura va avea grijă ca regimul, oricât de sărac ar fi el în substanţe generatoare de grăsime, să cuprindă totuşi o mare cantitate de proteine sub formă de carne peşte, ouă sau lapte.
Reducerea proteinei determină şi acele groaznice crampe ale foamei, pe care toţi cei care urmează un regim de slăbire le cred un rău inerent al procesului. Nimic mai departe de adevăr. Meniuri inteligent compuse, în care să se cuprindă proteine din abundenţă şi legume proaspete, vă vor ajuta să pierdeţi din greutate, fără nici unul din inconvenientele de mai sus şi, mai cu seamă, fără inutilele suplicii ale foamei.
Nervozităţile şi irascibilităţile sunt rezultatul unor diete nechibzuite. Ele indică lipsa anumitor elemente nutritive necesare echilibrului sistemului nervos. Unul din acestea este fosforul, ce se obţine de obicei din peşte şi alte alimente de provenienţă marină, apoi din legume proaspete, cornuri, lapte etc. În majoritatea regimurilor de slăbire extreme, cum e cel de optsprezece zile, fosforul lipseşte.
În genere, alimentele ce determină îngrăşarea sunt untul, smântână, cărnurile grase, slănina, untdelemnul sau alte vegetale uleioase şi nucile. Dar nici acestea nu pot fi reduse cu desăvârşire dintr-un regim alimentar căci, în cazul acesta, organismul va fi lipsit de vitaminele necesare şi de alte substanţe indispensabile sănătăţii.
Ceea ce vă poate spori volumul, imediat după grăsimi, este amidonul, prezent în toate felurile de pâine: caldă, prăjită sau pesmet, precum şi în fasole, mazăre, banane şi cartofi. Cei care cred că pâinea prăjită sau pesmetul îngraşă mai puţin decât celelalte forme de pâine, se înşală”, se scria în ziarul Realitatea Ilustrată, în data de 23 martie 1933.